Kostajnica

Posljedice potresa u BiH: Građanima treba pomoć, kuće se moraju rušiti

Povjerenstvo je utvrdilo da 35 kuća nije uvjetno za stanovanje, a za 50-ak kuća je predviđeno rušenje. Devet je predviđeno za djelomično rušenje.
Vijesti / Crna Kronika | 05. 01. 2021. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještanima Općine Kostajnica koja je stradala u posljednjem zemljotresu kod Petrinje, i dalje je neophodna pomoć, objavila je BHRT navodeći kako su brojni objekti u ovoj lokalnoj zajednici predviđeni za rušenje zbog trajnih oštećenja.

Na području Kostajnice i danas su mobilne ekipe Republičke uprave Civilne zaštite, Elektrokrajine i Crvenog križa. Saniraju se posljedice zemljotresa, mada se i danas na području Kostajnice u nekoliko navrata osjetilo podrhtavanje tla.

Prema prvim procjenama, oko šest stotina stambenih objekata u Kostajnici je oštećeno. Povjerenstvo je utvrdilo da 35 kuća nije uvjetno za stanovanje, a za 50-ak kuća je predviđeno rušenje. Devet je predviđeno za djelomično rušenje.

Mnoge obitelji alternativni smještaj našle su kod rodbine i prijatelja i predstavnici općine nastoje da pomognu onim višečlanim obiteljima.

Značajna pomoć je i od ekipa Republičke uprave Civilne zaštite.

Na terenu su i aktivisti Crvenog križa koji dijele prispjelu pomoć.

Video: Mještanima Kostajnice i dalje neophodna pomoć

''Mi smo ovdje već treći dan da pomognemo narodu Kostajnice. Smatramo da je jako važno zajedništvo i solidarnost u Republici Srpskoj i da jedni drugima pomognemo kada se nađemo u nevolji”, naveo je Stevan Bekan, načelnik Stožera za vanredne situacije grada Trebinja.

Predstavnici općine Kostajnica svaki dan utvrđuju prioritete u otklanjanju posljedica zemljotresa.

''Nastavljamo s otklanjanjem ovih dijelova koji su oštećeni. Na terenu su tri dizalice i jedna velika građevinska mašina. Treba  doći građevinski materijal da se počne sa sanacijom. U Kostajnicu dolazi tim od 14 inženjera koji dolaze po naredbi predsjednice Republike Srpske'', naveo je Nikola Јanjetović, načelnik općine Kostajnica.

I na području Kozarske Dubice zemljotres je napravio ogromnu štetu na objektima. Formirana je ekipa koja evidentira štete.

Do sada je bilo preko 500 poziva građana, to znači preko 500 objekata koji su imali štetu, oštećenja krova, dimnjaka. Vlada RS je dala 100 tisuća KM za obnovu Kozarske Dubice, međutim, načelnik kaže da to neće biti dovoljno.

I na području Novog Grada prijavljene su štete na 240 objekata. Četiri objekta nisu sigurna za stanovanje pa su se obitelji morale iseliti u privremeni smještaj.

Kopirati
Drag cursor here to close