The Washington Post

Poruka Arabiji: Pravda nije zadovoljena

Istaknuto je da saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman nastavlja svoju ugnjetavačku vladavinu
Vijesti / Svijet | 02. 10. 2021. u 21:50 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U članku uredništva “The Washington Posta“ objavljenom u povodu treće godišnjice smrti novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, istaknuto je da "pravda za Khashoggija nije zadovoljena".

"Ovo je dobro vrijeme za razmišljanje o dužnosti govora protiv autoritarne vladavine", navedeno je između ostalog u članku u kojem su objavljeni neki primjerci Khashoggijevih tekstova protiv saudijske vlasti.

Tamni oblaci

Istaknuto je da saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman nastavlja svoju ugnjetavačku vladavinu, te se dodaje: "Pravda nije zadovoljena za Khashoggija i na horizontu su tamni oblaci iznad drugih koji žele podići svoj glas."

Navedeno je kako će se ova mračna gledišta suočiti s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom. Autori podsjećaju da je Biden često obećavao da će ljudska prava i slobodu staviti u središte svoje vanjske politike. No, kako ističu, bit će potrebno više od govora i sankcija da se situacija preokrene.

"Jamal Khashoggi je zasigurno bio svjestan teškoće i važnosti ovog rata. Najbolji način da se poštuje njegovo sjećanje je nemilosrdno težiti i graditi svugdje slobodu koju je tražio za Saudijsku Arabiju", navedeno je u tekstu.

Novinar "The Washington Posta" Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2. listopada 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani termin radi izdavanja potrebnih dokumenata za vjenčanje.

Smrtne kazne

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je saudijski sud izrekao smrtne kazne petorici optuženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski suradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Tajništvo za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najvišepozicioniranih saudijskih dužnosnika u ubojstvo, uključujući i princa Bin Salmana.

I američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je došla do zaključka da je princ Bin Salman naredio Khashoggijevo ubojstvo, ali tadašnji američki predsjednik Donald Trump je stao u zaštitu Bin Salmana da se ne suoči s posljedicama tog čina te je blokirao dostavu obavještajnih izvještaja zastupnicima Kongresa SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close