Parodija pravde

Kritike presude: Ako je okončan slučaj, gdje je tijelo Khashoggija?

Presuda je izrečena nakon što su Khashoggijevi sinovi u svibnju kazali kako su „pomilovali“ ubojce, a sve je UN-ova ekspertica Agnes Callamard nazvala „parodijom pravde“.
Vijesti / Svijet | 08. 09. 2020. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je saudijski sud u ponedjeljak ukinuo pet smrtnih kazni zbog ubojstva novinara disidenta Jamala Khashoggija, što je konačna presuda u slučaju gdje je kolumnista Washington Posta ubijen i raskomadan, čule su se brojne kritike.

Sud je izrekao 20-godišnje kazne zatvora petorici muškaraca, dok su trojica dobili kazne od sedam do 10 godina zatvora, prenijeli su saudijski mediji. Osam osuđenih za ubojstvo, koje se desilo u saudijskom konzulatu u turskom gradu Istanbulu, nisu identificirani.

Presuda je izrečena nakon što su Khashoggijevi sinovi u svibnju kazali kako su „pomilovali“ ubojce, a sve je UN-ova ekspertica Agnes Callamard nazvala „parodijom pravde“.

Khashoggi je nestao 2. listopada 2018. kada je bio u konzulatu u Istanbulu. Turske vlasti su kasnije objavile kako je ga je u toj građevini ubio saudijski tim ubojica. Njegovo tijelo nikada nije nađeno.

Upitno neovisno sudstvo

Cijeli sudski proces su žestoko kritizirale organizacije za zaštitu ljudskih prava koje su navodile kako nitko od viših dužnosnika niti bilo tko se sumnjičio za naručivanje ubojstva nije proglašen krivim. U pitanje je dovođeno i neovisnost sudstva.

Khalil Jahshan, iz Arapskog centra u Washingtonu, ističe kako je tužiteljev ured objavio kako je „slučaj zauvijek zatvoren“.

„Još važnije, gdje je tijelo Jamala Khashoggija? S ovim presudama pretpostavljam da su otkrili što se dogodilo s njim. Cijela presuda mi izgleda izmanipulirana. Prema pravnim praksama u Saudijskoj Arabiji, porodica ima pravo na utjecaj na presudu i obitelj je objavila svoj stav vjerojatno pod pritiskom. Sumnjam da su ovo uradili slobodno, poznavajući ih“, kazao je Jahshan, porodični prijatelj, za Al Jazeeru.

Callamard, UN-ova specijalna izvjestiteljica za izvanpravna, masovna i proizvoljna ubojstva, navela je kako ima „kredibilne dokaze“ da su saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, koga je Khashoggi jako kritizirao, te drugi dužnosnici Saudijske Arabije odgovorni za ubojstvo. Sve je objavila još u lipnju 2019. godine.

U ponedjeljak je na Twitteru objavila kako suđenje nije bilo ni fer ni transparentno, te kako „pitanje odgovornosti prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana uopće nije tretirano“.

Gdje je tijelo?

I Hatice Cengiz, Khashoggijeva zaručnica, je preko društvenih mreža kritizirala presudu.

"Današnja presuda u Saudijskoj Arabiji čini lakrdiju od pravde. Saudijske vlasti zatvaraju slučaj bez da svijet sazna istinu o tome tko je odgovoran za Jamalovo ubojstvo. Tko ga je planirao, naredio, gdje je tijelo? Ovo su najvažnija pitanja koja ostaju u potpunosti neodgovorena“, napisala je ona na Twitteru.

Rami Khouri, s Američkog univerziteta u Bejrutu, za Al Jazeeru kaže kako su mnogi širom svijeta kritizirali proces jer je protiv međunarodno prihvatljivih standarda pravde.

"Pitanje tko je naredio ubojstvo je i dalje veliko pitanje. Prijestolonasljednik je prozvan i to je jako ozbiljna optužba kada dolazi od UN-a ili CIA-e. Mnogo pitanja čeka odgovore“, dodao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close