Uništen ruski vojni brod Sergej Kotov

Ukrajinski dronovi napali i pogodili još jedan ruski brod, objavljena i snimka udara

Objavljena je prva snimka sinoćnjeg napada pomorskim dronovima na ruski patrolni brod "Sergej Kotov" (projekt 22160)
Vijesti / Svijet | 05. 03. 2024. u 08:27 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U noći s 4. na 5. ožujka 2024. specijalna postrojba "Grupa 13" napala je patrolni brod Crnomorske flote Ruske Federacije "Sergej Kotov".

Kako navode iz Glavne obavještajne uprave Ukrajine, misija se odvijala u suradnji s Pomorskim snagama Oružanih snaga Ukrajine i uz potporu Ministarstva digitalne transformacije Ukrajine.

Kao rezultat napada bespilotnih plovila Magura V5, ruski brod projekta 22160 "Sergej Kotov" pretrpio je oštećenja na krmi, desnom i lijevom boku.

"Kotov" je napadnut u teritorijalnim vodama Ukrajine, blizu Kerčkog prolaza. Nakon napada službe su zatvorile i Kerčki most za promet.

Cijena ovoga broda je oko 65 milijuna dolara.

Karakteristike:

Istisnina: 1965 tona
Dužina: 91,3 metara
Širina: 14,5 metara
Posada: 32+8
Naoružanje: 1 × 76,2 mm AK-176; protuzračni raketni sustav "Shtil-1", protuzračni raketni sustav kratkog dometa 3M-47. Mogućnost nošenja helikoptera Ka-27PS.

''Kao što se može vidjeti iz snimke objavljene u medijima, naši crnomorci hrabro su se borili s neprijateljskom mornaričkom bespilotnom letjelicom kamikaza koja je napala patrolni brod “Sergej Kotov”, navode ruski izvori o ovome napadu.

Prema lokalnim izvješćima, brod je potopljen.

Prema podacima sa društvenih mreža, posada broda je preživjela, evakuirana i ima nekoliko ranjenih.

Brod ''Sergej Kotov'' imao je sa strane na trupu broj 383, a u službu Crnomorske flote Rusije Mornarica primljen je 30. srpnja 2022. godine.

Nakon niza napada na ruske brodove, na brodskom heliodromu ovoga broda 30. prosinca 2022. dodatno je bio postavljen i sustav protuzračne obrane TOR.

Ukrajinski pomorski dronovi Magura V5

MAGURA V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V-type) ukrajinski je višenamjenski bespilotni površinski čamac sposoban za obavljanje različitih zadaća: motrenje, izviđanje, patroliranje, traganje i spašavanje, protuminske protumjere, pomorska sigurnost i borbene misije.

Čamac je prvi put predstavljen na Međunarodnom sajmu obrambene industrije (IDEF) koji se održao od 25. do 28. srpnja 2023. godine u Istanbulu u Turskoj.

U studenom 2023. u prvoj javnoobjavljenoj misiji gdje je dron operativno upotrebljen, uništena su dva desantna čamca usidrene u bazi ruske mornarice u Chornomorsku, na zapadnom Krimu.

Početkom 2024. direktor ukrajinske obavještajne službe Kyrilo Budanov naslutio je kako je nekoliko MAGURA V5 dronova odgovorno za potapanje ruske raketne korvete Ivanovets klase Tarantul-III.

Dana 14. veljače 2024. nekoliko bespilotnih letjelica MAGURA V5 navodno je korišteno za napad i potapanje velikog desantnog broda Tsezar Kunikov u blizini obalnog grada Alupke na Krimu okupiranog od strane Rusije.

Neke tehničke karakteristike drona objavilo je Ministarstvo digitalne transformacije u studenom 2022.:

     Duljina: 5,5 m
     Bruto težina: < 1000 kg
     Radni domet: do 400 km
     Domet rada: do 800 km
     Raspon: do 60 sati
     Nosivost: do 200 kg
     Brzina krstarenja: 41 km/h
     Najveća brzina: 42 nm/h (78 km/h)
     Metode navigacije: automatski GNSS, inercijalni, vizualni
     Video prijenos: do tri HD video streama
     Kriptografska zaštita: 256-bitna enkripcija
     Troškovi proizvodnje: oko 273.000 USD

Navodi se kako je dron opremljen sustavom autopilota, video podsustavima, uključujući noćno gledanje, redundantnim komunikacijskim modulima i borbenom jedinicom, uključuje zemaljsku autonomnu upravljačku stanicu, transportni i skladišni sustav, te podatkovni centar.

Kopirati
Drag cursor here to close