Traži istragu zločina

Poljski premijer: Nitko nije pregovarao s Hitlerom ni Staljinom...

"S takvim diktatorima se ne pregovara", rekao je i pozvao Zapad da konačno uvede odlučne sankcije koje će djelovati.
Vijesti / Svijet | 04. 04. 2022. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljski premijer pozvao je na osnivanje međunarodnog povjerenstva za istragu genocida koji je, po njegovu mišljenju, počinila ruska vojska u ukrajinskim gradovima, među kojima je Buča, gdje je otkriveno više od 400 pobijenih civila.

"Te krvave pokolje koje su počinili Rusi, ruski vojnici, treba nazvati pravim imenom. To je genocid i treba biti osuđen", rekao je novinarima premijer Mateusz Morawiecki.

"Zbog toga predlažemo da se osnuje međunarodno povjerenstvo za istragu tog zločina genocida", što je "neophodno želimo li doznati istinu o ruskim fašističkim zločinima", rekao je.

Morawiecki je pozvao zapadne zemlje da uvedu nove sankcije Rusiji, a ruskog predsjednika Vladimira Putina usporedio je s nekadašnjim diktatorima krvavih ruku, piše Hina. 

"S takvim diktatorima se ne pregovara", rekao je i pozvao Zapad da konačno uvede odlučne sankcije koje će djelovati.

Posebnu je poruku imao za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. "Gospodine predsjedniče Macron, koliko ste puta pregovarali s Putinom i što ste postigli? Sa zločincima se ne pregovara, zločince treba pobijediti", rekao je.

"Nitko nije pregovarao s Hitlerom, ni Staljinom, ni Pol Potom", rekao je. Neke europske čelnike optužio je za odgađanje i šuplje fraze. "Ne slušajte njemačke poslovne ljude, njemačke milijardere (...) već glasove nedužnih žena i djece. Glasove ubijenih", rekao je obraćajući se njemačkom kancelaru Olafu Scholzu.

Ukrajina je u nedjelju optužila Rusiju za "genocid" ustvrdivši da je pronašla trupla 410 civila u okolici Kijeva, području koje je ovih dana vratila pod svoju kontrolu, no Moskva optužbe odbacuje i tvrdi da su snimke iz Buče "naručene".

Kopirati
Drag cursor here to close