Rat u Ukrajini

Poljska stavila Ukrajini na raspolaganje svoje MiG-ove

Poljska istovremeno od SAD-a traži da joj dostavi rabljene avione s odgovarajućim operativnim sposobnostima. Spremna je odmah utvrditi i uvjete kupnje tih aviona, dodaje se u priopćenju.
Vijesti / Svijet | 08. 03. 2022. u 21:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Poljska je spremna odmah i besplatno rasporediti sve svoje avione MiG-29 u zračnu bazu Ramstein i staviti ih na raspolaganje Sjedinjenim Američkim Državama, objavljeno je na službenim stranicama vlade. Navodi se da je ta odluka donesena nakon konzultacija između predsjednika države i vlade.

Poljska istovremeno od SAD-a traži da joj dostavi rabljene avione s odgovarajućim operativnim sposobnostima. Spremna je odmah utvrditi i uvjete kupnje tih aviona, dodaje se u priopćenju.

Poljska vlada također traži od drugih NATO saveznika, vlasnika aviona MIG-29, da učine isto, zaključuje se.

Plan je da SAD zauzvrat da borbene avione F-16

SAD i saveznici već danima razmatraju kako će pomoći Ukrajini s avionima. Plan je da Poljska i ostale zemlje istočne Europe, poput Slovačke, Bugarske i Rumunjske, pošalju svoje borbene avione iz sovjetskog doba u Ukrajinu kako bi im pomogli u borbi protiv većih i sofisticiranijih ruskih borbenih aviona. SAD bi te borbene avione u zamjenu "nadomjestio" modernijim američkim modelima F-16 uz dodatna sigurnosna poboljšanja i zaštite kako bi ublažili zabrinutost saveznika od ruske invazije.

Na taj način Sjedinjene Američke Države dobiju MiG-ove 29 pa ih onda prosljeđuju Zračnim snagama Ukrajine. Bitno je da Ukrajinci dobiju MiG-ove 29 jer su ukrajinski piloti obučeni za baš te vrste aviona, a Poljska formalno nema ništa s predajom borbenih aviona Ukrajini, prenosi Index.hr.

Johnson lobirao kod Poljske da predaju avione SAD-u?

Kako javljaju britanski mediji, na potez Poljske da dostavi svoje MiG-ove 29 u američku zračnu bazu utjecali su intenzivni pregovori između poljske vlade i britanskog premijera Borisa Johnsona.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij već danima moli zapadne saveznike da Zračnim snagama Ukrajine prepuste borbene avione na kojima bi njihovi piloti mogli letjeti. Riječ je uglavnom o MiG-ovima 29, a koje među europskim NATO članicama imaju Poljska, Slovačka i Bugarska.

Dosad ni jedna od tri zemlje nije bila sklona odreći se svojih borbenih aviona, koji datiraju uglavnom (ili potpuno) iz sovjetskih vremena pa stoga odluka Poljske dolazi kao velika prekretnica.

Kopirati
Drag cursor here to close