Potvrdio predsjednik

Poljska spremna prihvatiti nuklearno oružje, oglasila se i Rusija

"Ako naši saveznici odluče rasporediti nuklearno oružje na našem teritoriju u sklopu raspodjele nuklearnog oružja kako bi ojačali sigurnost istočnog krila NATO-a, spremni smo na to", rekao je.
Vijesti / Svijet | 22. 04. 2024. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska je spremna prihvatiti nuklearno oružje na svojem teritoriju ako NATO, čija je članica, odluči ojačati istočno krilo jer Rusija raspoređuje novo naoružanje u Kalinjingradu i Bjelorusiji, rekao je poljski predsjednik u razgovoru objavljenom u ponedjeljak.

"Ako naši saveznici odluče rasporediti nuklearno oružje na našem teritoriju u sklopu raspodjele nuklearnog oružja kako bi ojačali sigurnost istočnog krila NATO-a, spremni smo na to", rekao je Andrzej Duda za dnevni list Fakt.

Glasnogovornik Kremlja rekao je da će se Rusija, ako se to dogodi, pobrinuti za svoju sigurnost. "Vojni dužnosnici će naravno analizirati situaciju i, u svakom slučaju, poduzeti sve potrebne protumjere kako bi zajamčili našu sigurnost", rekao je Dmitrij Peskov novinarima, piše Hina.

Duda, koji se trenutačno nalazi u Kanadi nakon posjeta SAD-u gdje se sastao s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom i obratio se UN-u, dodao je da je pitanje potencijalnog raspoređivanja nuklearnog oružja u Poljskoj predmet razgovora između Poljske i SAD-a već neko vrijeme.

"Već sam o tome nekoliko puta razgovarao", rekao je.

Duda se u ožujku sastao s američkim kolegom Joeom Bidenom.

Po Dudi, "Rusija sve više militarizira Kalinjingrad."

"Upravo premješta svoje nuklearno naoružanje u Bjelorusiju", dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u lipnju 2023. da je premjestio prvo rusko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

Kopirati
Drag cursor here to close