Migranti

Poljska planira podići ogradu na granici s Bjelorusijom

Sve četiri zemlje EU vjeruju da je porast broja migranata osveta Minska za podršku sankcijama EU protiv autokratskog režima u Bjelorusiji.
Vijesti / Svijet | 23. 08. 2021. u 21:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska planira izgraditi ogradu uz granicu s Bjelorusijom i tamo rasporediti više vojnika kako bi spriječila migrante koji pokušavaju ući u Europsku uniju.

Vlada je u ponedjeljak također ponudila slanje humanitarne pomoći grupi migranata koja se nalazi na granici više od dva tjedna.

Poljska i tri baltičke države - Latvija, Litva i Estonija - optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je migrante - najvjerovatnije iz Afganistana i Iraka - poslao preko svojih granica, koje su ujedno i vanjske granice EU-a, u ono što nazivaju "hibridnim ratom".

Sve četiri zemlje EU vjeruju da je porast broja migranata osveta Minska za podršku sankcijama EU protiv autokratskog režima u Bjelorusiji.

''Korištenje imigranata za destabilizaciju susjednih zemalja predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava i kvalificira se kao hibridni napad protiv ... Latvije, Litve, Poljske, a time i protiv cijele Europske unije'' - rekli su u zajedničkom priopćenju u ponedjeljak, pozivajući Sjedinjene Države da ispitaju situaciju.

Kao odgovor na dolazak migranata, poljska je vlada prošle sedmice rekla da je rasporedila preko 900 vojnika na granici s Bjelorusijom i da jača granicu sa 150 kilometara bodljikave žice. U ponedjeljak je ministar odbrane Mariusz Blaszczak rekao da će biti poslano još vojnika i da će na granici biti podignuta ograda visoka 2,5 metra.

Blaszczak je rekao da će nova granična ograda biti napravljena po uzoru na onu koju je Mađarska podigla protiv migranata prije nekoliko godina na svojoj granici sa Srbijom.

Kopirati
Drag cursor here to close