Crna lista

Sjedinjene Države uvele sankcije Bjelorusiji

Na ovoj način SAD su se pridružile Britaniji, Kanadi i Europskoj uniji u primjeni pritiska na Minsk zbog kršenja ljudskih prava i slabljenja demokracije.
Vijesti / Svijet | 21. 06. 2021. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države u ponedjeljak su uvele sankcije za više od deset bjeloruskih pojedinaca i entiteta, priopćilo je ministarstvo trezora, pridružujući se Britaniji, Kanadi i Europskoj uniji u primjeni pritiska na Minsk zbog kršenja ljudskih prava i slabljenja demokracije.

Bjelorusija je potonula u krizu prošle godine kada su ulični prosvjedi izbili zbog, kako prosvjednici tvrde, namještenih predsjedničkih izbora.

Veteranski čelnik Aleksandar Lukašenko do sada je uspijevao da suzbije buru prosvjeda sredstvima državne sile. Njegovo preusmjeravanje komercijalnog aviona i uhićenje disidentskog blogera izazvali su zgražanje Zapada.

Američko ministarstvo trezora navodi u priopćenju da je stavilo na crnu listu 16 pojedinaca i dva entiteta u reakciji na "eskalirajući represiju Lukašenkove vlade, uključujući nesmotreno prinudno preusmjeravanje komercijalnog aviona Ryanaira i uhićenje novinara Romana Protaševiča".

''Sjedinjene Države i njihovi partneri neće više tolerirati kontinuirane napade na demokraciju i nebrojene slučajeve represije neovisnih glasova u Bjelorusiji'', navodi u priopćenju Ured za kontrolu stranih sredstava u ministarstvu trezora.

Današnja akcija ima za cilj bliske suradnike Lukašenka, priopćilo je ministarstvo, uključujući njegovog tajnika za odnose s javnošću i predsjedavajućeg Vijeća Republike Narodne skupštine, gornjeg doma bjeloruskog parlamenta.

Također su sankcionirani pojedinci i entiteti koje je ministarstvo optužilo da su imali ulogu u gušenju mirnih prosvjeda nakon predsjedničkih izbora u kolovozu prošle godine.

Među onima koji su sankcionirani nalaze se Komitet državne sigurnosti Republike Bjelorusije, interne trupe ministarstva unutarnjih poslova Republike Bjelorusije i Glavni direktor za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije Republike Bjelorusije.

Mikalaj Karpiankou, zamjenik bjeloruskog ministra unutarnjih poslova i trenutni zapovjednik internih trupa, također su sankcionirani, kao i državni tužitelj Andrej Ivanovič Šved, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close