Rusko prelijetanje

Poljska digla zrakoplove: Tusk objavio da se treba spremiti i da rat nije apstrakcija

Operativno zapovjedništvo poljskih oružanih snaga priopćilo je da su poljski i saveznički zrakoplovi aktivirani rano u petak nakon što je Rusija pokrenula raketne napade na Ukrajinu.
Vijesti / Svijet | 29. 03. 2024. u 14:26 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa ulazi u "predratno doba" uslijed sukoba u Ukrajini, izjavio je poljski premijer Donald Tusk, koji nije isključio mogućnost da bi sukob mogao dugo trajati.

Dolazak novog doba

"Znam da zvuči razarajuće, naročito mlađim generacijama, ali mi se moramo se psihički naviknuti na dolazak novog doba. Predratnog doba. Ne pretjerujem. To svakog dana postaje sve očiglednije", naveo je Tusk u intervjuu kojeg je objavila talijanska La Repubblica.

Tusk je rekao da se o ukrajinskom sukobu možda mora razmišljati dugoročno, te dodao kako je današnja situacija u Ukrajini dosta teža nego što je bila prije godinu dana, ali je, s druge strane, dosta bolja nego na početku rata, kada je ruska vojska bila u predgrađu Kijeva.

Tusk je rekao kako i kako je španjolski premijer, Pedro Sánchez, zatražio od EU da prestane da koristi termin "rat" u vezi sa sukobom u Ukrajini, jer ''Europljani ne žele da osjećaju prijetnju apstraktnih koncepata''.

"Na posljednjem sastanku Europskog vijeća sam vodio interesantnu raspravu sa španjolskim premijerom. On je od nas zatražio da prekinemo upotrebu riječi `rat` u priopćenjima, jer smatra da narod ne želi osjećati prijetnju u tom smislu i da to u Španjolskoj zvuči apstraktno", rekao je Tusk.

Rat nije apstrakcija

Naveo je kako je na izjavu Sáncheza odgovorio da u dijelu Europe iz kojeg on dolazi "rat više nije apstrakcija" i da je dužnost EU ne samo da razgovara, već i da djeluje i da se pripremi za obranu.

Na pitanje u vezi s mogućnošću da Rusija napadne europske zemlje, Tusk je naglasio da ne želi "plašiti bilo koga, ali da rat više nije koncept iz prošlosti".

"Ono što sada najviše zabrinjava je to što je bukvalno svaki scenarij moguć. Ovakvu situaciju nismo imali od 1945. godine", dodao je Tusk.

Istodobno, operativno zapovjedništvo poljskih oružanih snaga priopćilo je da su poljski i saveznički zrakoplovi aktivirani rano u petak nakon što je Rusija pokrenula raketne napade na Ukrajinu.

''Poljski i saveznički zrakoplovi lete u poljskom zračnom prostoru, što može rezultirati povećanom razinom buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje'', objavilo je zapovjedništvo na društvenoj platformi X.

Naime, ruske snage su posljednjih tjedana izvele opsežne napade na objekte energetske infrastrukture, uključujući masovni napad 22. ožujka koji je Kijev opisao kao najveći takav napad otkako su moskovske snage izvršile invaziju u veljači 2022. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close