Ali ne u BiH

Političari nisu ispunili obećanje, pa radnici održali prosvjedni marš

Filipinski radnici održali protestni marš protiv kratkoročnih ugovora
Vijesti / Svijet | 01. 05. 2018. u 15:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće filipinskih radnika i aktivista okupilo se u prosvjednom maršu u Manili povodom Međunarodnog praznika rada kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, neispunjenog predizbornog obećanja predsjednika Rodriga Dutertea da će okončati kratkoročne ugovore o zaposlenju.

Nije bilo izvještaja o sukobima, ali kompleks predsjedničke palače je bio blokiran, čime je na početku bio onemogućen pristup novinarima dok su prosvjednici palili lutku s Duterteovim likom sa natpisom „Kralj lažljivac“ nekoliko stotina metara od palače, javlja Reuters.

Obećanje da će kazniti poslodavce koji unajmljuju radnike na kratak period i bez adekvatnih doprinosa pomoglo je Duterteu, bivšem gradonačelniku Dávaoa, da osvoji predsjednički mandat u svibnju 2016. godine.

Kratko nakon preuzimanja vlasti, Duterte je upozorio da svaka kompanija koja ne prestane unajmljivati radnike na period kraći od šest mjeseci, riskira da bude zatvorena.

Međutim, sindikalni vođe tvrde da su poslodavci tu praksu zadržali, pogotovo u robnim kućama i industriji brze hrane.

Protestni marš je nadziralo oko 8.000 policajaca i vojnika. Iz policije procjenjuju da je do 10.000 ljudi sudjelovalo, mašući zastavama i noseći transparente.

Prošlog mjeseca je ministarstvo rada naredilo lancu brze hrane Jollibee Foods Corp da regulira status više od 6.000 radnika kroz ugovore o stalnom zaposlenju.

Kopirati
Drag cursor here to close