Sjeverna irska

Policija za pokušaj ubojstva policajca sumnjiči Novu IRA-u

Caldwell je na svojoj dužnosti istraživao teške zločine i terorističke aktivnosti.
Vijesti / Svijet | 23. 02. 2023. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernoirska policija sumnjiči irsku nacionalističku militantnu skupinu Novu IRA-u za pokušaj ubojstva visokorangiranog detektiva koji je ustrijeljen u srijedu navečer pred očima svog sina u gradu Omaghu.

Dvojica napadača ispalila su više hitaca u detektiva Johna Caldwella dok je u automobil spremao nogometne lopte nakon treninga sina, rekao je policijski dužnosnik Mark McEwan.

Caldwell se u nalazi u bolnici u kritičnom stanju.

Napadači su nastavili pucati u detektiva Caldwella i kada je već pao i ležao na zemlji, a pogođena su i najmanje dva vozila u obližnjem parku iz kojeg su roditelji i djeca u panici bježali, dodao je McEwan.

Automobil osumnjičenih je pronađen izvan grada Omagha, poprišta najgoreg napada u Sjevernoj Irskoj tijekom razdoblja poznatog kao "Nevolje", kada je pripadnik frakcije IRA-e 1998., četiri mjeseca nakon mirovnog sporazuma, detonirao automobil-bombu i ubio 29 ljudi.

"Ništa ne isključujemo, više je pravaca istrage. Glavni fokus je na nasilne disidentske republikance i stoga je fokus na Novoj IRA-i", rekao je McEwan za BBC.

Caldwell je na svojoj dužnosti istraživao teške zločine i terorističke aktivnosti.

Nova Irska Republikanska Armija (NIRA) ima svoje začetke u 2012. godini i temelje u Pravoj IRA-i (RIRA) koja se smatrala jedinom pravom nasljednicom izvorne organizacije koja je odbacila Sporazum na Veliki petak iz 1998. kojim su okončana tri desetljeća sukoba koji su u Sjevernoj Irskoj odnijeli više od 3.600 života, uglavnom nedužnih građana. Time se u potpunosti odvojila od političkog krila krovne republikanske stranke Sinn Fein i stavila izvan svake kontrole. Ova paravojna organizacija ustraje u oružanoj borbi za ujedinjenje na Zelenom otoku, a od svog formiranja obećala je napade na britanske ciljeve.

Pripadnici skupine obećano su i ispunili, te su četiri mjeseca po osnivanju u studenom 2012. ubili zatvorskog časnika Davida Blacka u sjevernoirskom okrugu Armagh. Četiri godine kasnije pripadnici NIRA-e postavljaju bombu ispod kombija zatvorskog časnika Adriana Ismaya u Belfastu koji je od zadobivenih ozljeda umro 11 dana kasnije.

Nova IRA  se oduvijek protivila mirovnom sporazumu, i ranije je napadala policiju, a odgovorna je i za ubojstvo novinarke Lyre McKee 2019.

Posljednji put je policajac ubijen u Sjevernoj Irskoj 2017., a prošle godine je Ujedinjena Kraljevina prvi puta nakon više od desetljeća smanjila razinu opasnosti od terorizma.

Kopirati
Drag cursor here to close