Iran

Policija za moral ponovo na ulicama

Policija za moral nastavit će s upozoravanjem, a zatim i pritvaranjem žena koje ne nose hidžab u javnosti.
Vijesti / Svijet | 16. 07. 2023. u 17:58 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Iranske vlasti najavile su u nedjelju novu kampanju s ciljem da primoraju žene da nose hidžab, a iranska policija za moral vratila se na ulice deset mjeseci nakon policijskog ubojstva mlade žene u pritvoru što je izazvalo protesvjede širom zemlje.

Policija za moral se povukla nakon što je u rujnu prošle godine 22-godišnja Mahsa Amini umrla dok je bila u policijskom pritvoru u Teheranu zbog kršenja obveznih normi nošenja hidžaba. Nakon njene smrti izbili su prosvjedi, a vlasti su pokušavale da obuzdaju masovne prosvjede koji su pozivali na zbacivanje teokratskog režima koja upravlja Iranom više od četiri desetljeća.

Nakon teških represija i nasilnih policijskih intervencija u kojima je ubijeno više 500 prosvjednika a privedeno oko 20.000 prosvjedisu utihnuli ove godine.

Mnoge žene su nastavile da prkose vlastima odbacujući službeni kodeks oblačenja, posebno u prijestolnici Teheranu i drugim velikim gradovima.

Policija za moral je rijetko viđana da patrolira ulicama, a u prosincu su se pojavili izvještaji da je raspuštena, što je kasnije demantirano - da su raspušteni.

Vlasti su tijekom cijele krize insistirale da se pravila nisu promijenila, a iranski klerikalni vladari vide hidžab kao ključni stub islamske revolucije koja ih je dovela na vlast, dok ležerniju odjeću smatraju znakom zapadne dekadencije.

U nedjelju, general Saeed Montazerolmahdi, glasnogovornik policije, rekao je da će policija za moral nastaviti sa upozoravanjem, a zatim i pritvaranjem žena koje ne nose hidžab u javnosti.

U Teheranu su pripadnici ove policije viđeni patroliraju ulicama.

Kopirati
Drag cursor here to close