Sara Khadem

Iranska šahistica nastupila bez hidžaba

Khadem je tako postala još jedna iranska sportašica koje su se pojavile na natjecanjima bez hidžaba od početka prosvjeda protiv vlade. Sara Khadem (25), čije je puno ime Sarasadat Khademalsharieh, nalazi se na 804. mjestu svjetske ljestvice Međunarod
Vijesti / Svijet | 28. 12. 2022. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranska šahistica Sara Khadem nastupila je na Svjetskom prvenstvu u ubrzanom (rapid) šahu u kazahstanskom gradu Almatyju bez hidžaba, objavili su mediji.

Iranske novinske kuće Khabarvarzeshi i Etemad, navode kako je Sara Khadem nastupila na FIDE Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom i blitz šahu u Almatyju bez hidžaba - marame koja je obavezna prema strogim iranskim pravilima odijevanja.

Nastupila bez marame

Fotografije koje su objavile obje novinske kuće pokazuju je bez marame tijekom turnira.

Khadem je tako postala još jedna iranska sportašica koje su se pojavile na natjecanjima bez hidžaba od početka prosvjeda protiv vlade. Sara Khadem (25), čije je puno ime Sarasadat Khademalsharieh, nalazi se na 804. mjestu svjetske ljestvice Međunarodne šahovske federacije.

Iran je bio preplavljen demonstracijama protiv vodstva zemlje od sredine rujna, kada je 22-godišnja iranska Kurdkinja Mahsa Amini umrla u pritvoru policije za moral koja ju je pritvorila zbog "neprikladnog odijevanja".

Demonstracije protiv kršenja prava

U listopadu se iranska penjačica Elnaz Rekabi natjecala u Južnoj Koreji bez marame, a kasnije je rekla da je to učinila nenamjerno.

U studenom je iranska streličarka izjavila da nije primijetila da joj je hidžab pao tijekom dodjele nagrada u Teheranu, nakon što se pojavio video na kojem se vidi kako je spustila maramu u znak podrške prosvjednicima.

Nedavno su nogometaši Irana odbili pjevati nacionalnu himnu svoje zemlje prije utakmice s Engleskom na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali su je pjevali uoči druge i treće utakmice u skupini.

Protivno islamskim normama

U komentarima koje su izvijestili državni mediji u studenom, zamjenica iranskog ministra sporta, Maryam Kazemipour, rekla je da su neke iranske sportašice postupile protivno islamskim normama i zatim se ispričale za svoje postupke.

Nagađa se kako je više od 300 ljudi izgubilo život u Iranu od početka prosvjeda koji su izbili 16. rujna nakon smrti 22-godišnje Amini.

Kopirati
Drag cursor here to close