Odbijen mu azil

Policija traži ubojicu iz Bruxellesa - objavljeni detalji o njemu

Osumnjičeni za napad je 45-godišnji Abdesalem L. iz Schaarbeeka, za kojeg se zna da je radikaliziran. Koristio je pseudonim Slayem Slouma.
Vijesti / Svijet | 17. 10. 2023. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: X / Policija traži ubojicu iz Bruxellesa

Dvije su osobe ubijene, a jedna je ranjena u pucnjavi u Bruxellesu, potvrdio je novinarima glasnogovornik belgijskog federalnog tužitelja, dodajući da počinitelj još nije uhićen.

Dvojica ubijenih su švedski navijači. Bili su u dresovima švedske nogometne reprezentacije koja je sinoć igrala protiv Belgije u kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2024., no utakmica je zbog napada prekinuta na poluvremenu. I treća ranjena osoba je švedski državljanin, a ne taksist kako se pisalo ranije. On je u teškom stanju u bolnici.

"Idite kućama i ne izlazite dok god se prijetnja ne ukloni", poručio je glasnogovornik Eric van Duyse.

Rekao je da nema dokaza da je počinitelj, koji je još u bijegu, na bilo koji način povezan sa situacijom u Izraelu i na Bliskom istoku.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je na tiskovnoj konferenciji da je ubojica posebno ciljao na švedske navijače. "To je bio jedini motiv, čini se", dodao je.

Uz prijatelje smo

"U mislima smo s obiteljima i prijateljima stradalih, dijelimo vašu bol", kazao je De Croo.

"Teroristi žele stvoriti podjele u našim slobodnim društvima. Ali moraju shvatiti da nikada neće uspjeti. Terorizam nas nikada neće pobijediti i tu borbu vodimo zajedno s našim švedskim prijateljima", kaže De Croo.

Sigurnost u Bruxellesu je pojačana i bit će pojačana na mjestima koja su povezana sa švedskim građanima.

Specijalne jedinice izvršile su tijekom noći pretres stana u naselju Schaarbeek, za koji se sumnja da je prebivalište terorista. Međutim, tamo nitko nije pronađen.

Iz sigurnosnih razloga pretražena je cijela zgrada koja ima dvadesetak stanova.

Koristio pseudonim

Osumnjičeni za napad je 45-godišnji Abdesalem L. iz Schaarbeeka, za kojeg se zna da je radikaliziran. Koristio je pseudonim Slayem Slouma.

Državna tajnica za azil i migracije Nicole de Moor izjavila je da je ubojica u studenom 2019. podnio zahtjev za azil u Belgiji. Ta je prijava odbijena u listopadu 2020. i nedugo nakon toga nestala je s radara.

Dana 12. veljače 2021. godine općina ga je izbrisala iz državnog registra. U ožujku 2021. za njega je sastavljen nalog da napusti belgijski teritorij, ali budući da nije mogao biti lociran, nije mu nikad uručen. Izgubio mu se svaki trag.

Kopirati
Drag cursor here to close