Presuda

Policajcu za ubojstvo Georgea Floyda 22 i pol godine zatvora

Chauvinov odvjetnik zatražio je uvjetnu kaznu, argumentirajući da se ubojstvo Floyda može opisati kao pogreška učinjena u dobroj vjeri.
Vijesti / Svijet | 25. 06. 2021. u 22:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivšem policajcu Dereku Chauvinu izrečena je kazna za lanjsko ubojstvo Georgea Floyda na ulicama Minneapolisa.

Chauvin je osuđen na 22 i pol godine zatvora.

Tužitelji su tražili 30-godišnju zatvorsku kaznu, što je duplo veća kazna od one koju predviđaju smjernice za počinitelje prvog kaznenog djela.

Sudac okruga Hennepin Peter Cahill ranije ovoga mjeseca je presudio da su tužitelji uspostavili temelje za davanje oštrije kazne Chauvinu.

Porota je Chauvina (45) proglasila krivim 20. travnja, prenosi Index.hr

Tehnički je Chauvinu prijetilo do 75 godina zatvora, no s obzirom na to da je bivši policajac nekažnjavan, sudac mu je za ubojstvo drugog stupnja i ubojstvo trećeg stupnja, prema smjernicama za neosuđivane osobe, mogao dati od 12 i pol do 15 godina zatvora, a za ubojstvo bez predumišljaja od tri godine i pet mjeseci do četiri godine i 8 mjeseci.

Obrana tražila uvjetnu i novo suđenje

Obrana Chauvina je tražila uvjetnu kaznu i novo suđenje. Chauvinov odvjetnik argumentirao je da njegovom klijentu nije omogućeno pravedno suđenje zbog grešaka tužitelja i porote.

Video policajca Chauvina koji kleči na vratu 46-godišnjeg Georgea Floyda više od devet minuta izazvao je bijes širom svijeta te je pokrenut najveći prosvjedni pokret u SAD-u u posljednjim desetljećima.

Tužitelji države Minnesote napisali su da je Chauvinov zločin šokirao savjest zemlje.

Ostali optuženi čekaju suđenje

Sudac Cahill je prošloga mjeseca ustanovio da su tužitelji pokazali da postoje četiri dodatna faktora koja omogućavaju veću zatvorsku kaznu za Floyda.

Sudac smatra da je Chauvin iskoristio svoju poziciju povjerenja i autoriteta, da se odnosio prema Floydu okrutno, da je počinio zločin kao dio skupine s tri druga policajca te da je ubio Floyda pred djecom.

Eric Nelsen, Chauvinov odvjetnik, zatražio je uvjetnu kaznu, argumentirajući da se ubojstvo Floyda može opisati kao pogreška učinjena u dobroj vjeri.

Chauvin je sudjelovao u uhićenju Floyda zbog sumnje da je Floyd koristio lažnu novčanicu od 20 dolara.

Tri preostala policajca uključena u Floydovo uhićenje su, poput Chauvina, otpuštena dan ranije. Njima će se suditi iduće godine zbog pomaganja i podržavanja Floydovog ubojstva.

Kopirati
Drag cursor here to close