Derek Chauvin

Policajac će biti osuđen za smrt Georgea Floyda

Sudac okruga Hennepin Peter Cahill ranije je presudio ovoga mjeseca da su tužitelji uspostavili temelje za davanje oštrije kazne Chauvinu.
Vijesti / Svijet | 25. 06. 2021. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši policajac Derek Chauvin bit će osuđen u petak zbog ubojstva Georgea Floyda u 2020., nakon suđenja koje mnogi smatraju prijelomnim trenutkom u povijesti američke policije, piše Hina.

Porota je Chauvina (45) proglasila krivim 20. travnja. Tužitelji su tražili 30-godišnju zatvorsku kaznu, što je duplo veća kazna od one koju predviđaju smjernice za počinitelje prvog kaznenog djela.

Sudac okruga Hennepin Peter Cahill ranije je presudio ovoga mjeseca da su tužitelji uspostavili temelje za davanje oštrije kazne Chauvinu.

Obrana Chauvina je tražila uvjetnu kaznu i novo suđenje. Chauvinov odvjetnik argumentirao je da njegov klijentu nije omogućeno pravično suđenje zbog grešaka tužitelja i porote.

Video bijelog policajca Chauvina, koji kleči na vratu 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda više od devet minuta, izazvao je bijes širom svijeta te je pokrenut najveći prosvjedni pokret u SAD-u u posljednjim desetljećima.

Tužitelji države Minnesote napisali su da je Chauvinov zločin "šokirao savjest zemlje".

Sudac Cahill je prošloga mjeseca ustanovio da su tužitelji pokazali da postoje četiri dodatna faktora koja omogućavaju veću zatvorsku kaznu za Floyda. Sudac smatra da je Chauvin iskoristio svoju poziciju povjerenja i autoriteta, da se odnosio prema Floydu okrutno, da je počinio zločin kao dio skupine s tri druga policajca te da je ubio Floyda pred djecom.

Eric Nelsen, Chauvinov odvjetnik, zatražio je uvjetnu kaznu, argumentirajući da se ubojstvo Floyda može opisati kao "pogreška učinjena u dobroj vjeri".

Chauvin je sudjelovao u uhićenju Floyda zbog sumnje da je Floyd koristio lažnu novčanicu od 20 dolara.

Tri preostala policajca uključena u Floydovo uhićenje su, poput Chauvina, otpuštena dan ranije. Njima će se suditi iduće godine zbog pomaganja i podržavanja Floydovog ubojstva, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close