Vatrena stihija rapidno se širi

Pokraj Atene bjesne požari, uništene kuće i auti, zatvorena autocesta

Oko 200 vatrogasaca uz pomoć oko 20 vojnika, 68 vozila i 16 zrakoplova pokušava kontrolirati požar
Vijesti / Svijet | 17. 07. 2023. u 21:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještanima je naređeno da napuste svoje domove, a više stotina djece evakuirano je iz ljetnog kampa jer su u ponedjeljak dva odvojena požara rasplamsavana jakim vjetrovima oštetila kuće jugoistočno i zapadno od Atene, priopćile su vlasti.

Požar koji je izbio u selu Kouvaras, oko 27 km od grčke prijestolnice, brzo se proširio zbog vjetra, rekao je dužnosnik grčke vatrogasne službe.

Oko 200 vatrogasaca uz pomoć oko 20 vojnika, 68 vozila i 16 zrakoplova pokušava kontrolirati požar, dodao je dužnosnik, piše Hina.

Grčka televizija prikazala je nekoliko kuća i automobila uništenih u plamenu.

Nervozni konji premješteni su iz gorućih štala u kamione u obližnjem selu Kalyvia, pokazuje snimka Reutersa.

Video: Požari u Grčkoj

"Zbog jakog vjetra požar se proširio na 12 kilometara u dva sata", rekao je glasnogovornik grčke vatrogasne službe Ioannis Artopoios na brifingu koji je emitirala televizija, dodajući da je policija privela osobu osumnjičenu za podmetanje požara.

Vatrogasne službe stavljene su u pripravnost na širem području Atene.

  / Valerie Gache/Afp

Oko 1200 djece iz ljetnog kampa i štićenici centra za rehabilitaciju evakuirani su zbog drugog požara u blizini ljetovališta Loutrakija, oko 80 kilometara zapadno od Atene, rekao je gradonačelnik Loutrakija grčkoj televiziji.

Otprilike 59 vatrogasaca s 19 vatrogasnih vozila i sedam zrakoplova angažirano je kako bi obuzdali požar koji je prisilio policiju da zatvori dio autoceste i prekine željeznički promet.

Grčka meteorološka služba upozorila je na visoku opasnost od požara, baš u trenutku kada se zemlja oporavlja od prvog većeg ljetnog toplinskog vala.

  / Valerie Gache/Afp

Predviđa se da će drugi toplinski val pogoditi mediteransku zemlju kasnije ovog tjedna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close