Pakao rata na -20

Pogled u Ukrajinu: Gradić Debaljcevo kao ukrajinski Alamo!

Vijesti / Svijet | 06. 02. 2015. u 12:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč pozivima Europske unije i Rusije na prekid sukoba u Ukrajini, nema mira na istoku ove zemlje. Klasične ratne operacije sukobljenih strana, ukrajinske vojske i pobunjenika Novorusije, traju svakodnevno. Pobunjenici su preuzeli inicijativu i uz punu podršku tehnike i vojnih pojačanja iz Rusije, izvode borbene operacije na području između svoja dva glavna grada, Donjecka (???????) i Luganska (????´????).

Namjera im je zauzeti grad Debaljcevo (??????????) prije rata naseljen s 25.000 stanovnika, strateški važno cestovno i željezničko čvorište, čijim bi zauzimanjem pobunjenici postigli dubinu fronte i očistili ovaj zaostali neprijateljski ''džep''. Ukrajinska vojska nadljudskim naporima pokušava sačuvati grad koji je već u poluokruženju.

Žestoke borbe, uz velike gubitke tehnike i ljudstva s obje strane, traju od kraja siječnja. Sporadično izvođenje borbenih operacija na ovom području pobunjenici su počeli odmah nakon zauzimanja aerodroma u Donjecku, da bi se sukobi intenzivirali zadnjih dana.

Borbe se vode u zimskim uvjetima na relativno ravnom, snijegom i ledom prekrivenom terenu. Zima ne umanjuje intenzitet borbi o čijim strahovitim posljedicama svakodnevno, na društvenim mrežama, video isječke objavljuju i jedna i druga sukobljena strana.

Kao najznačajnija vijest dosadašnjih borbi izdvaja se osvajanje gradića Vuhlehirska (????????? - najviše korišteni naziv u medijima je Uglegorsk), koji je prije rata imao malo manje od 8.000 stanovnika. Gradić je branilo 39 pripadnika bojne za posebne namjene Svityaz i 34 vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Navodno su se pobunjenički vojnici dan prije, preobučeni u civile, ubacili u grad i napali položaje branitelja iz pozadine, kada je počeo glavni napad na liniji razdvajanja.

Tijekom napada na Uglegorsk, Donbas bojna koja se bori u sklopu ukrajinske vojske, pokušala je da pomogne svojim snagama napadom iz Debaljceva. U pokušaju proboja i ponovnog zauzimanja Uglegorska, Donbas bojna je imala četiri poginula vojnika, a teže je ranjen i zapovjednik postrojbe Semyon Semenchenko. Navodno je stradao kada ga je udarilo vozilo(!?). Pokušaj proboja pobunjenici su odbili i krenuli naprijed prema jugozapadnim predgrađima Debaljceva gdje su napokon zaustavljeni uz velike gubitke s obje strane.

Istovremeno u napadu s jugoistočne strane grada, pobunjeničke postrojbe Novorusije nisu napredovale prema planu i zaustavljene su uz gubitke. Prema informacijama s mjesta sukoba, branitelji su pobunjenicima uništili 14 oklopnih vozila i tenkova.

Kako bi opteretili obranu Ukrajinaca, pobunjenici pokušavaju s manjim napadima i na ostalim dijelovima linije razgraničenja. Aktualni su napadi na gradić Shchastya (?????) sjeverno od Luganjska koji ima oko 12.000 stanovnika i na krajnjem jugu kod mnogo većeg grada Mariupola koji ima oko 460.000 stanovnika.

Prema informacijama s obje strane, na ovim položajima svakodnevni su artiljerijski obračuni i napadi manjeg intenziteta gdje se linija razgraničenja ne mijenja. Vjerojatno se traže slabosti u obrani neprijatelja i(li) prikrivaju pravi ciljevi napada s namjerom vezivanja većih snaga neprijatelja na tim položajima.

Sljedećih dana za očekivati je nastavak napada pobunjenika na gradić Debaljcevo. Vjerojatno će nastaviti s pokušajima potpunog okruživanja grada, što im je skoro pošlo za rukom, te njegovog potpunog osvajanja.

S obzirom da im iz Rusije svakodnevno stižu svježe snage i tehnika, dok Ukrajinci s druge strane muku muče s opremanjem vojnika i koordinacijom postrojbi, pad Debaljceva je samo pitanje vremena.

Ukrajinska vojska je već jednom, na početku rata, imala slično iskustvo kada su postrojbe iz sastava bojni Donbas, Dnipro, Azov ... nakon napada i zauzimanja ostali okruženi u gradiću Ilovaisk. Nakon devet dana borbi u okruženju, Ukrajinci su pokušali da se izvuku kroz dogovoreni koridor koji je u stvari bio pobunjenička zasjeda. Od ukupno 1.000 Ukrajinskih vojnika koji su ušli u grad, samo ih je 97 uspjelo da dođe do svojih linija. Ostali su zarobljeni, poginuli ili ranjeni.

Ukrajinci se nadaju kako u Debaljcevu neće pretrpiti još jedan sličan vojni poraz. 

Dosta dobrih infromacija o ratu u Ukrajini možete pronaći na linku liveuamap.com

Kopirati
Drag cursor here to close