Odluka

Podnio ostavku jer nije sirenama upozorio na smrtonosne požare

Na pitanje o odluci da ne upali sirene, Andaya je u srijedu rekao da su one prvenstveno korištene za upozorenja na cunami i da se bojao da bi oglašavanje natjeralo stanovnike priobalnog područja da pobjegnu u unutrašnjost prema požaru.
Vijesti / Svijet | 18. 08. 2023. u 11:17 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Herman Andaya, šef Agencije za izvanredne situacije Mauija (MEMA), podnio je ostavku u četvrtak nakon oštrih kritika zbog odgovora na šumske požare u gradu Lahaina, u kojem je poginulo najmanje 111 osoba.

Andaya je podnio ostavku dan nakon što je branio odluku da ne oglase sirene za hitne slučajeve tijekom smrtonosnih požara na havajskom ostrvu.

Dužnosnici  okruga Maui objavili su priopćenje za javnost u kojem se kaže da je gradonačelnik Richard Bissen prihvatio ostavku šefa MEMA-e, koji je naveo zdravstvene razloge za ostavku.

"S obzirom na ozbiljnost krize s kojom se suočavamo, moj tim i ja ćemo postaviti nekoga na ovu ključnu poziciju što prije", rekao je Bissen.

U požarima koji su izbili 8. kolovoza i zahvatili Lahainu, uništene su tisuće domova i objekata, a poginulo je više od 100 osoba. U pitanju je najsmrtonosnija prirodna katastrofa na Havajima od kada su 1959. godine postali država.

Na pitanje o odluci da ne upali sirene, Andaya je na konferenciji za novinare u srijedu rekao da su one prvenstveno korištene za upozorenja na cunami i da se bojao da bi oglašavanje natjeralo stanovnike priobalnog područja da pobjegnu u unutrašnjost prema požaru.

"Javnost je uvježbana da traži viši teren u slučaju da se oglasi sirena. Da smo te noći oglasili sirenu, plašili smo se da bi ljudi otišli na planinu. A, u tom slučaju, onda bi otišli u vatru", rekao je Andaya.

NBC News je objavio da je Andaya kazao da je protokol agencije bio korištenje sustava upozorenja koji šalju poruke na mobilne telefone i putem televizije i radija. Međutim, bez uključivanja sirena, stanovnici nisu imali drugi način da prime hitna upozorenja na mobilnim uređajima jer mnogi na ostrvu od ranog jutra nisu imali struje.

Havajska državna tužiteljica Anne Lopez najavila je u četvrtak da će provesti "nepristrasnu, nezavisnu reviziju" putem privatne organizacije, treće strane s iskustvom u upravljanju izvanrednim situacijama koja će "osigurati odgovornost i transparentnost i uvjeriti narod Havaja da će sve činjenice biti otkrivene".

Kopirati
Drag cursor here to close