Rat u Ukrajini

Počeo velik napad na Azovstal; Ubijen 'Miša Čečen'

Jurišnim trupama pomažu ruski borbeni avioni i topništvo.
Vijesti / Svijet | 19. 04. 2022. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borci koje podupire Rusija jurišaju na područje na kojem se skrivaju posljednji ukrajinski branitelji Mariupolja - kompleks tvornice Azovstal, željezare i čeličane, rekao je promoskovski dužnosnik Eduard Baršurin, čelnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Rekao je i da jurišnim trupama pomažu ruski borbeni avioni i topništvo.

Strateški južni lučki grad opsjedaju ruske trupe od početka ožujka. Ruske snage snažno bombardiraju to područje, a također granatiraju stambena naselja u drugom dijelu grada, kaže savjetnik gradonačelnika Mariupolja.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je u kompleksu tvornice Azovstal i tisuću civila koji su se sklonili u bunkere i tunele na tom mjestu, no Bašurin je to demantirao.

Moskva kaže da je veći dio grada pod ruskom kontrolom. Ako cijeli grad padne, to bi bilo strateški vrlo važno za Rusiju koja bi tako stekla kontrolu nad golemim dijelom južne i istočne Ukrajine.

Rusija je pozvala ukrajinske vojnike koji brane grad na predaju, a ranije danas im je postavila novi ultimatum da to učine, piše Index.hr.

Ubijen je Mihail Kiščik, zapovjednik jednog od bataljuna proruskih separatista na istoku Ukrajine, javlja BBC. Poznat je pod nadimkom "Miša Čečen", Kiščik je ubijen tijekom početka velike ruske ofenzive u Donbasu.

Vijest o njegovoj smrt potvrdio je i premijer samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), Sergej Kozlov.

''Tužne vijesti s fronte, umro je patriot LNR-a, potpukovnik Mihail Kiščik'', napisao je Kozlov na društvenim mrežama. Kozlov je dodao i da su "Kiščika i njegove drugove" opkolile Ukrajine snage kod Kremine te su se "borili do zadnjeg čovjeka".

Kiščik se u Ukrajini borio od 2014. godine, a od početka sukoba u Donbasu za njega i ljude po njegovim zapovjedništvom kolale su glasine da su sukobe i rat iskoristili, prije svega, za pljačku, prenosi Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close