Idu u Rusiju, čeka se napad vojske Ukrajine

Pobunjenici naredili evakuaciju civila sa istoka Ukrajine

Ukrajina demantira pripremu bilo kakve ofenzive.
Vijesti / Svijet | 18. 02. 2022. u 16:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici grada Donjecka, središta samoproglašene Donjecke Narodne Republike na istoku Ukrajine, područja pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, bit će evakuirani u Rusiju, izjavio je čelnik tog područja, prenosi BBC.

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene i nepriznate Donjecke Narodne Republike, objavio je na društvenim mrežama da je Rusija pristala osigurati smještaj ljudima koji odlaze. Najprije treba evakuirati žene, djecu i starce, dodao je.

"Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uskoro će izdati zapovijed vojsci da krene u ofenzivu, da provede plan za invaziju na teritorij Donjecke i Luganske Narodne Republike”, rekao je Pušilin. "Kada neprijatelj počne s granatiranjem naselja Republike, život i zdravlje naših građana mogli bi biti ugroženi", rekao je Pušilin.

"Stoga je od danas, 18. veljače, organizirana masovna, centralizirana evakuacija stanovništva u Rusku Federaciju. Prvo se evakuiraju žene, djeca i starci", rekao je Pušilin, kako prenosi bnonews.

Ukrajina demantira ofenzivu

Ukrajina je, međutim, zanijekala bilo kakve planove za pokretanje ofenzive.

"Kategorički odbacujemo ruske dezinformacijske izvještaje o navodnim ofenzivnim operacijama Ukrajine ili činovima sabotaže u pogonima za proizvodnju kemikalija. Ukrajina ne provodi niti planira takve akcije u Donbasu. U potpunosti smo predani isključivo diplomatskom rješavanju sukoba", napisao je na Twitteru ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba.

Za sada u vezi ove informacije nema komentara ruskih dužnosnika niti reakcije iz Kijeva.

SAD i saveznici izrazili su zabrinutost da bi rastuće nasilje u regiji Donbas moglo biti dio ruskog izgovora za invaziju na Ukrajinu. Rusija, koja poriče planiranje napada, oglasila je uzbunu ranije danas zbog sve više slučajeva granatiranja u toj regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close