Posljednji summit

Pljesak i ruže za kraj

Talijanski premijer i domaćin skupa Mario Draghi darovao je Angeli Merkel buket ruža, dok su drugi čelnici država i vlada G20 ustali i pozdravili kancelarku pljeskom.
Vijesti / Svijet | 01. 11. 2021. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto:Reuters / Posljednji summit Angele Merkel

Lideri skupine najrazvijenijih zemalja u svijetu (G20) uputili su u nedjelju veliki pljesak njemačkoj kancelarki na odlasku Angeli Merkel, na kraju njezina posljednjeg summita.

Talijanski premijer i domaćin skupa Mario Draghi darovao je Angeli Merkel buket ruža, dok su drugi čelnici država i vlada G20 ustali i pozdravili kancelarku pljeskom.

"Želio bih posebno zahvaliti Angeli Merkel, za koju je ovo posljednji summit G20 u svojstvu njemačke kancelarke, nakon 16 godina na funkciji", rekao je Draghi, prenosi Hina.

"Kancelarka Merkel bila je prava šampionka multilateralizma i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima".

"Njeno nasljeđe čuvat ćemo jako dugo. Draga kancelarko, draga Angela, hvala ti", kazao je Draghi.

Merkel je na kraju samita pozdravila zaključke koji su doneseni, nazivajući ih dobrim signalom uoči klimatske konferencije u Glasgowu koja je otvorena u nedjelju.

Zaključke je pozdravio i talijanski premijer, nazivajući summit uspjehom, ali klimatski aktivisti izrazili su razočaranost zbog nedostatka konkretnih obveza.

Završni dokument kaže da će trenutni nacionalni planovi o tome kako suzbiti emisije morati biti ojačani "ako bude potrebno", no posebno ne navodi 2050. godinu kao datum postizanja nulte emisije ugljika.

Tamo gdje je u nacrtu završne deklaracije stajala godina 2050. do koje bi trebalo postići nultu emisiju ugljika, cilj je sada naveden kao "do ili oko polovice stoljeća".

 

Kopirati
Drag cursor here to close