Hrvatska uz Ukrajinu

Plenković: Svijet podržavajući Ukrajinu nije ponovio pogrešku kao s Hrvatskom

Vijesti / Svijet | 25. 10. 2022. u 12:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anadolija / Otvaranje prvog parlamentarnog skupa Međunarodne krimske platforme

Svijet nije ponovio pogreške od prije 30 godina kad Hrvatska nije imala opći izraz solidarnosti kakvu ima Ukrajina, rekao je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković na otvaranju prvog parlamentarnog skupa Međunarodne krimske platforme.

Plenković je na susretu u Zagrebu koji je okupio 42 delegacije iz 32 države, Europskog parlamenta, Vijeća Europe, OESS-a i NATO-a, rekao kako je hrvatsko domaćinstvo skupa simbolički još jedna manifestacija da Hrvatska „u ovim teškim trenucima hoda” uz Ukrajinu i da ne napušta prijatelja u nevolji. 

''Biti uz Ukrajinu je moralno, pravno i civilizacijski ispravan čin”, kazao je hrvatski premijer, javlja Hina. 

''Drago mi je da svijet nije ponovio greške od prije 30 godina kad Hrvatska nije imala opći izraz solidarnosti” kakav danas ima Ukrajina, naglasio je premijer, dodavši da je ta solidarnost „bez presedana”.  

''Mi u Hrvatskoj znamo što je agresija, što su sila i negiranje prava na postojanje. Cijenimo ukrajinsku borbu za slobodu, istinu i demokraciju”, naglasio je Plenković. 

Ponovio je kako je Hrvatska 1991. bila među prvima koja je podržala Ukrajinu u težnji za neovisnost, a Ukrajina među prvima priznala Hrvatsku te joj tada vojno pomogla. 

''Mi to nećemo nikada zaboraviti”, rekao je premijer, dodavši kako Hrvatska cijeni što je Ukrajina učinila u vrijeme tadašnjeg „nepravednog embarga” nad Hrvatskom. 

Plenković je istaknuo da se konferencija događa u kontekstu novih brutalnih ruskih napada dronovima na civile i infrastrukturu kako bi se „demoralizirao” ukrajinski narod uoči zime, no da su Ukrajinci u proteklih godinu dana, ali i proteklih osam godina, pokazali da su „snažni i čvrsti” te da ih se ne može obeshrabriti kad se „udara na njihov identitet” i kad mu se „lijepe etikete denacifikacije”. 

Foto: Anadolija / Otvaranje prvog parlamentarnog skupa Međunarodne krimske platforme

Hrvatski premijer „jasno i glasno” je ponovio da Krim pripada Ukrajini, kao i Donjeck i Luhansk te svi „privremeno okupirani teritoriji” koje će Ukrajina vratiti i „ostvariti svoj teritorijalni integritet”. 

Plenković je rekao i kako ovo okupljanje šalje snažnu poruku podrške „svjetskom poretku koji je utemeljen na međunarodnom pravu, na načelima globalnog upravljanja iza kojih stoji cijeli demokratski svijet”. 

Taj demokratski svijet neće prihvatiti model koji je Rusija koristila na Krimu, a potom i u novo okupiranim dijelovima Ukrajine – „napadni, protjeraj, okupiraj, organiziraj lažne referendume i anektiraj”. 

Plenković je rekao kako će Hrvatska, „cijeneći herojstvo ukrajinskih branitelja”, ponuditi Kijevu svoju ekspertizu na područjima poput rehabilitacije branitelja ili razminiranja. 

''Niste sami, borite se za pravdu, mir i slobodu”, zaključio je premijer. 

Pelosi: Ukrajina se bori za demokraciju za sve nas

Foto: AP  / Nancy Pelosi

Ukrajinski narod bori se za demokraciju za sve nas, rekla je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u utorak u Zagrebu.

"Krim je Ukrajina", naglasila je Pelosi u svom obraćanju. "Nažalost, sada znamo da su ruske akcije na Krimu samo jedna dimenzija sveobuhvatnog napada na Ukrajinu i demokraciju", dodala je. 

Pelosi sudjeluje na parlamentarnoj dimenziji Krimske platforme u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog sabora i Verhovne Rade, javlja Hina. 

Pelosi je napomenula da je borba Ukrajine važna za sve demokracije. "Ukrajinski narod bori se za demokraciju u svojoj zemlji, ali bore se i za sve nas", rekla je predsjednica Zastupničkog doma SAD-a. 

SAD je Ukrajini od početka ruske invazije uputio više od 60 milijardi dolara humanitarne, ekonomske i vojne pomoći. 

Pelosi je dodala da će Washington nastaviti podupirati Kijev. "To je ono što ćemo činiti - sve dok se ne ostvari pobjeda", rekla je. 

Rusija je proteklih tjedana pojačala napade na ukrajinske gradove, civilnu i energetsku infrastrukturu. 

Pelosi je optužila Rusiju da su "napadi na civilnu infrastrukturu ratni zločini" i istaknula da se trebaju nastaviti sankcije Rusiji. 

Kopirati
Drag cursor here to close