U Zambiji

Plenković: Nastavljamo s pružanjem pomoći uhićenim Hrvatima

"Nastavit ćemo s daljnjim pružanjem pravne pomoći našim državljanima koji se tamo nalaze. Usporedno sve ove aktivnosti se odvijaju i u Hrvatskoj među nadležnim institucijama", naglasio je Plenković.
Vijesti / Svijet | 13. 01. 2023. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Andrej Plenković najavio je na sjednici vlade da će idući tjedan u saboru predstaviti nove ministre u vladi, Branka Bačića kao novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Šimu Erlića kao ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

Ministre će prvo predstaviti pred saborskim odborima, a potom i na plenarnoj sjednici, kazao je. Istaknuo je kako je cilj vlade u ovoj godini ubrzati te napraviti značajne pomake u obnovi područja stradalih u potresu, prenosi Hina.

 

"Cilj je da se obnova od potresa ubrza i bude učinkovitija i da ova 2023. godina bude godina kad ćemo napraviti ne samo srednje, već velike pomake u tom procesu koji će nažalost trajati godinama, ali da se prioritetne stvari riješe - posebno status onih ljudi koji su ovom trenutku u privremenom smještaju", kazao je Plenković.

Rekao je i da vlada danas donosi odluku o potpori Sisačko-moslavačkoj županiji od dodatna 4 milijuna eura za Sisak te tri milijuna eura za Glinu, za saniranje i oporavak od potresa.

Plenković se osvrnuo i na slučaj osmero Hrvata u Zambiji koje je, nakon mjesec dana provedenih u istražnom zatvoru, sud u Ndoli u Zambiji jučer pustio da se brane sa slobode.

Premijer je rekao kako je hrvatska diplomacija i država u kontaktu s njima putem diplomatskog predstavništva i konzularnih službenika koji su akreditirani i za Zambiju, a sa sjedištem su u Pretoriji.

Sa zambijskim vlastima pomažu našim državljanima, a koriste se i usluge delegacija EU u Lusaki.

"Nastavit ćemo s daljnjim pružanjem pravne pomoći našim državljanima koji se tamo nalaze. Usporedno sve ove aktivnosti se odvijaju i u Hrvatskoj među nadležnim institucijama", naglasio je Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close