"Temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti"

Plenković iz Vukovara: U ovaj grad se ulaže više nego u bilo koji drugi grad u Hrvatskoj

"Politika pomirbe i suživota jedina je politika bitna za budućnost", rekao je Plenković.
Vijesti / Svijet | 18. 11. 2022. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Drago mi je da smo danas ovdje s brojnim Hrvatima iz Hrvatske i inozemstva, koji su došli odati počast Gradu Heroju, gradu Vukovaru. Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti", rekao je premijer Andrej Plenković u izjavi novinarima.

Komentirao je okretanje leđa građana Škabrnje izaslanstvu u kojemu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, rekavši da razumije obitelji, jer su u Škabrnji počinjeni strašni zločini, piše HRT

Politika suživota 

Dodao je i da je politika oprosta jedina koja se može voditi.

"Politika pomirbe i suživota jedina je politika bitna za budućnost", rekao je.

Istaknuo je i da je važno da predstavnici Srba u Hrvatskoj iskažu poštovanje prema žrtvi Vukovara.

Kazao je i da se u Vukovar ulaže više nego u bilo koji drugi grad u Republici Hrvatskoj.

Nabrojao je mnoge projekte u koje je Vlada ulagala u tom gradu. Proračunom za iduću godinu za Vukovar rezervirano je 10 milijuna eura, kaže.

87 dana herojskog otpora 

Podsjetimo, Vukovar se u petak prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu.

Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore, prenosi Hina.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Milanović u Škabrnji

Predsjednik Zoran Milanović danas je u Škabrnji, gdje je položio vijence i upalio svijeće na spomeniku žrtvama, prenosi Index.hr

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je Škabrnju posjetio jučer.

S njim je bila potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga. U trenutku dok je potpredsjednica Vlade polagala vijenac okupila se nekolicina mještana, među kojima i branitelji Škabrnje koji su joj okrenuli leđa i uzviknuli "sramite se", iskazujući nezadovoljstvo što je na to mjesto došao netko iz Samostalne demokratske srpske strane.

Plenković je nakon polaganja vijenaca izjavio novinarima da je vidio reakciju mještana, te podsjetio kako to nije prvi put da predstavnici SDSS-a sudjeluju u Danu sjećanja.

Kopirati
Drag cursor here to close