Govor

Milanović ponovno o uništavanju spomenika na Kupresu: "Neki veoma hrabri momci"

Milanović je istaknuo uvjerenje da će popravak spomenika na Kupresu biti sljedeći zadatak organizatorima i inicijatorima izgradnje spomenika Kati Šoljić.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 11. 2022. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vukovarskoj gradskoj četvrti Mitnica u četvrtak je u nazočnosti predsjednika Republike Zorana Milanovića otkriven spomenik Kati Šoljić (1922.- 2008.) i njenim sinovima Niki, Ivi, Miji i Mati poginulima u obrani Vukovara 1991. godine.

Spomenik Kati Šoljić i njezinim sinovima rad je akademskog kipara Vene Jerkovića, a podignut je, kako prenosi Hina, zahvaljujući Udruzi 4. gardijske brigade, udruzi Oluja iz Podstrane, Gradu Vukovaru i općini Podstrana te umirovljenom pukovniku Mirku Čondiću, koji je inicijator ideje o podizanju.

"Borba protiv zaborava" 

"Ovo što radite je borba protiv zaborava. Ona je stalna u čovjekovom životu jer najveći čovjekov strah je strah od jeze ništavila, kada te nema, kada o tebi više nitko ne govori. Kata Šoljić je majka koja je prošla tragediju za kakvom treba tragati u povijesti naše kulture i identiteta. A naša kultura i naš identitet su europski. Mi smo europski narod i nacija", rekao je predsjednik Milanović.

U govoru je spomenuo i spomenik poginulim vukovarskim braniteljima na Kupresu, koji je nedavno oštećen, i ponovio da su se "huljski pod okriljem noći neki veoma hrabri momci zaustavili i pokazali što misle o tome".

Iskazao je uvjerenje da će popravak tog spomenika na Kupresu biti sljedeći zadatak organizatorima i inicijatorima izgradnje spomenika Kati Šoljić.

Spomenik svim majkama 

"Ne smijemo izgubiti entuzijazam. Zemlju ste stvorili - ona je dobra, prije svega draga jer je naša. Druge nemamo i nikome osim nas do nje nije iskreno stalo. Drugima ili nije stalo ili imaju nešto protiv. Ta zemlja osim što nam je draga mora biti dobra, mora biti zdrava, mora biti uspješna i instrument za postizanje naših ciljeva, a ti ciljevi su uvijek bili plemeniti, skromni, jednostavni, osnovne ljudske potrebe. Za to se Hrvatska borila, za to ste se izborili, za to su pali sinovi Kate Šoljić", rekao je Milanović.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Marijana Balić istaknula je da je Kata Šoljić za života bila živi spomenik i istinski uzor.

"Hrvatsku su branili većinom muškarci, ali uloga žena u Domovinskom ratu, majki, sestara i nas kćeri, bila je i ostat će jednako važna", kazala je Balić i poručila da bol onih koji su nekoga izgubili u Domovinskom ratu godinama ne jenjava, a spomenik Kati Šoljić je spomenik svim majkama koje su živote svoje djece dale za hrvatsku slobodu.

Kopirati
Drag cursor here to close