Generalna skupština

Pet novih članica primljeno u Vijeće sigurnosti UN-a, Bjelorusiji uskraćeno mjesto

''Rusi su uvijek tvrdili da brojne države podržavaju Ukrajinu u javnosti u UN-u, ali suosjećaju s Rusijom privatno. Ovo tajno glasanje uopće, međutim, ne podržava tu tvrdnju'' kazao je direktor Međunarodne krizne grupe UN-a Richard Gowan.
Vijesti / Svijet | 06. 06. 2023. u 21:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je u utorak Alžir, Gvajanu, Sijera Leone, Sloveniju i Južnu Koreju u Vijeće sigurnosti UN-a na dvogodišnji mandat počevši od 1. siječnja 2024., dok je Bjelorusiji - saveznici Rusije u njenoj invaziji na Ukrajinu - uskraćeno mjesto.

Alžir, Gvajana, Sijera Leone i Južna Koreja bez protivljenja su se kandidirali za mjesto u 15-članom tijelu koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti. U jedinoj takmičarskoj utrci Slovenija je pobijedila Bjelorusiju. Pet izabranih zemalja zamijenit će Albaniju, Brazil, Gabon, Ganu i Ujedinjene Arapske Emirate.

Vijeće sigurnosti jedino je tijelo UN-a koje može donositi pravno obavezujuće odluke kao što su uvođenje sankcija i odobravanje upotrebe sile. Ima pet stalnih članica s pravom veta - Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju i Sjedinjene Države.

Kako bi se osigurala geografska zastupljenost, mjesta se dodjeljuju regionalnim grupama. Čak i ako se kandidati u svojoj grupi kandidiraju bez protivljenja, oni, međutim, i dalje moraju dobiti podršku više od dvije trećine Generalne skupštine.

Gvajana je dobila 191 glas, Sijera Leone 188, Alžir 184 glasa, Južna Koreja 180.

Slovenija je osvojila 153 glasa kako bi pobijedila Bjelorusiju, koja je dobila 38 glasova.

Bjelorusija je bila kandidat bez protivljenja od 2007. za mjesto u istočnoj Europi 2024/25. Slovenija je ušla u utrku u decembru 2021. nakon brutalnog gušenja protesta od vlasti u Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora 2020. godine.

Rusija je od tada koristila teritoriju Bjelorusije kao lansirnu rampu za svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

''Rusi su uvijek tvrdili da brojne države podržavaju Ukrajinu u javnosti u UN-u, ali suosjećaju s Rusijom privatno. Ovo tajno glasanje uopće, međutim, ne podržava tu tvrdnju'' kazao je direktor Međunarodne krizne grupe UN-a Richard Gowan.

Rusija je prošlog mjeseca krenula s planom za postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji. Ovo je prvo raspoređivanje takvog oružja izvan Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close