Poljska, Litva, Ukrajina

Lukašenko tvrdi da tri zemlje planiraju nasilno preuzeti vlast u Bjelorusiji

"Pokušavaju stvoriti ekstremističke ćelije spavača izravno u zemlji. O tome svjedoče najnovije činjenice", naglasio je bjeloruski lider.
Vijesti / Svijet | 01. 06. 2023. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko se danas sastao sa sudionicima 52. sjednice Vijeća šefova sigurnosnih agencija i specijalnih službi Zajednice neovisnih država (ZND). Poručio je kako zna da Litva, Poljska i Ukrajina planiraju nasilno svrgnuti bjelorusku vladu, ali je najavio da Minsk to neće dopustiti, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

"Što se tiče Bjelorusije, želio bih napomenuti da se u Poljskoj, Litvi i, nažalost, Ukrajini obučavaju pripadnici ilegalnih oružanih formacija. Pokušavaju stvoriti ekstremističke ćelije spavača izravno u zemlji. O tome svjedoče najnovije činjenice", naglasio je bjeloruski lider.

Poljski general najavio mogućnost oružanog ustanka

Prema njegovim riječima, sprema se scenarij nasilnog preuzimanja vlasti. "Planiraju nasilno preuzeti vlast. Mi to vidimo i nećemo dopustiti da se to dogodi", ustvrdio je Lukašenko. Inače, poljski general Waldemar Skrzypczak je prošli mjesec izjavio kako postoji realna mogućnost da će u Bjelorusiji doći do oružanog ustanka i rušenja režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je tada odgovorio kako je Rusija dužna osigurati sigurnost Ukrajine. "Bjelorusija je naš partner, saveznik i naša bratska država. Naravno, Ruska Federacija ima obvezu osigurati sigurnost Bjelorusije, što ćemo i učiniti pred takvom očitom prijetnjom", istaknuo je.

Kopirati
Drag cursor here to close