Sin nepismenih seljaka...

Peru: Socijalistički predsjednički kandidat Castillo proglasio izbornu pobjedu

"Novo vrijeme je počelo", napisao je Castillo uz svoju fotografiju podignutih ruku, riječ predsjednik napisanu velikim slovima i slogan "Nema više siromašnih u bogatoj zemlji".
Vijesti / Svijet | 16. 06. 2021. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peruanski socijalistički kandidat Pedro Castillo proglasio je u utorak pobjedu na predsjedničkim izborima, nakon tijesnog vodstva i neizvjesnog prebrojavanja glasova, no rezultate još u pitanje dovodi njegova desničarska suparnica Keiko Fujimori.

Castillo je prebrojavanje zaključio s 44,058 glasova prednosti u odnosu na Fujimori koja je u nastojanju da poništi neke glasove iznijela manjkave optužbe da je Castillo varao na izborima, dok su međunarodni i domaći promatrači ocijenili da su izbori bili regularni.

Sin nepismenih seljaka...

Rezultate izbora održanih 6. lipnja nije službeno objavilo izborno povjerenstvo, no Castillo, sin nepismenih seljaka koji je u kampanji napadao političku elitu i stekao naklonost ruralnog siromašnog stanovništva objavio je pobjedu na Tweeteru.

"Novo vrijeme je počelo", napisao je Castillo uz svoju fotografiju podignutih ruku, riječ predsjednik napisanu velikim slovima i slogan "Nema više siromašnih u bogatoj zemlji".

Strelovit uspon

Strelovit uspon 51-godišnjeg bivšeg učitelja uzdrmao je tamošnju političku i poslovnu elitu te bi mogao imati utjecaj na rudarsku industriju u toj zemlji koja je drugi svjetski proizvođač bakra s obzirom na njegove planove povećavanja poreza na taj sektor, piše Hina.

Glasovi s ruralnih i udaljenih područja u amazonskoj prašumi skloni kandidatu koji ističe seosko podrijetlo omogućili su mu da pretekne kćer bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija (1990. - 2000.).

Fujimori je obećala pristašama na skupu u središtu Lime da će se nastaviti boriti i "braniti demokraciju Perua", a nada se izbornom preokretu nakon provjere glasačkih listića.

Prema neslužbenim rezultatima Castillo je osvojio 50.125 posto glasova a Fujimori, najstarija kći bivšeg predsjednika 49.875 posto.

Castillo je pozvao izborno povjerenstvo da zaustavi neizvjesnost potvrđivanjem rezultata. No, promatrači su rekli kako bi mogli proći dani, čak i tjedni dok se ne razmotre svi prigovori i ne bude i službeno proglašen izborni pobjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close