Nakon posjete

Pelosi: SAD neće dopustiti Kini da izolira Tajvan

''Oni mogu pokušavati da spriječe posjete Tajvanu iz drugih mjesta, ali neće izolirati Tajvan sprečavajući nas da putujemo tamo'' - izjavila je Pelosi.
Vijesti / Svijet | 05. 08. 2022. u 10:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je u petak da Sjedinjene Države ''neće dopustiti'' Kini da izolira Tajvan, nakon njene posjete samoupravnom otoku koja je razbjesnila Peking.

Kina, koja smatra Tajvan dijelom svoje teritorije, pokrenula je najveće ikada vojne vježbe u okolini otoka nakon što se Pelosi usprotivila oštrim prijetnjama Pekinga protiv njene namjere da postane najviše rangirani američki dužnosnik koji je kročio na tajvansko tlo u više godina.

Sada u Tokiju u završnoj stanici svoje azijske turneje, Pelosi nije direktno komentirala vojne vježbe ali je izjavila da američki političari trebaju biti u stanju da slobodno putuju u Tajvan.

''Oni mogu pokušavati da spriječe posjete Tajvanu iz drugih mjesta, ali neće izolirati Tajvan sprečavajući nas da putujemo tamo'' - izjavila je ona novinarima.

''Nećemo im dopustiti da izoliraju Tajvan'' - kazala je, navodeći posjete otoku američkih delegacija na nižim razinama i ponavljajući da njena posjeta ''nije imala za cilj promjenu status quo" u regiji.

''Tu je riječ o dijelovima zakona i sporazuma koji definiraju naše odnose. Da vlada mir u Tajvanskom moreuzu i da se status quo održi'' - kazala je.

Odgovarajući na pitanje da li je posjeta Tajvanu imala za cilj njenu vlastitu promociju ili je koristila Tajvanu, Pelosi je odgovorila: ''Tu nije riječ o meni, riječ je o njima''.

Ona je nazvala otok ''jednom od najslobodnijih zemalja u svijetu'' i ''velikom demokracijom s vibrantnom ekonomijom'', navodeći da je ''ponosna'' na svoje iskazivanje briga vezanih za kinesku maticu zbog navodnih trgovinskih prekršaja i širenja naoružanja do poštovanja ljudskih prava, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close