SAD za Tajvan, Rusija za Kinu

Tajvan: Akcija Kine prijetnja je nacionalnoj sigurnosti

"Ministarstvo vanjskih poslova (MOFA) Republike Kine (Tajvana) oštro osuđuje kinesku vladu što slijedi primjer Sjeverne Koreje u namjernom probnom ispaljivanju projektila u vode u blizini drugih zemalja i zahtijeva od Kine da se suzdrži", stoji u pri
Vijesti / Svijet | 04. 08. 2022. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajvan je oštro osudio Kinu zbog izvođenja vojnih vježbi oko otoka. Kineska vojska lansirala je više projektila u vode oko sjeveroistoka i jugozapada Tajvana, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

Dodaje se da je ova akcija zaprijetila nacionalnoj sigurnosti, eskalirala regionalne napetosti i utjecala na redoviti međunarodni promet i trgovinu, prenosi Index.hr. 

"Ministarstvo vanjskih poslova (MOFA) Republike Kine (Tajvana) oštro osuđuje kinesku vladu što slijedi primjer Sjeverne Koreje u namjernom probnom ispaljivanju projektila u vode u blizini drugih zemalja i zahtijeva od Kine da se suzdrži", stoji u priopćenju.

"MOFA poziva međunarodnu zajednicu da osudi vojnu prisilu Kine prema Tajvanu. Ministarstvo također poziva zemlje diljem svijeta da nastave govoriti u prilog demokratskom Tajvanu kako bismo zajednički zaštitili vrijednosti slobode i demokracije, održali međunarodni poredak temeljen na pravilima i osigurali slobodnu i otvoreni indo-Pacifik", navodi se još.

Rusija je podržala kineske vojne vježbe oko Tajvana poručivši da Kina ima "suvereno pravo da to učini".

Kremlj je također optužio Sjedinjene Države za umjetno raspirivanje napetosti u regiji.

Upitan o kineskim vježbama, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "To je suvereno pravo Kine. Napetost u regiji i oko Tajvana izazvana je... posjetom Nancy Pelosi. Bio je to apsolutno nepotreban posjet i nepotrebna provokacija."

Kina je danas ispalila više projektila oko Tajvana nakon što je krenula s vojnim vježbama bez presedana, dan nakon što je šefica Zastupničkog doma američkog Kongresa posjetila Tajvan, samoupravni otok koji Peking smatra svojim suverenim teritorijem.

 

Kopirati
Drag cursor here to close