''Mir je narušen''

Papa uputio apel: Spriječite prijetnju nuklearnog rata

''Danas je mir teško narušen, napadnut i pogažen, i to u Europi, na samom kontinentu koji je u prošlom stoljeću pretrpio strahote dva svjetska rata'' - rekao je Franjo.
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2022. u 18:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo, upoređujući trenutnu svjetsku situaciju s kubanskom raketnom krizom prije 60 godina, predvodio je u utorak lidere svjetskih religija u mirovnom apelu političarima da spriječe prijetnju nuklearnog rata oko Ukrajine.

Franjo je predsjedavao svečanim zatvaranjem trodnevne konferencije koju je organizovala italijanska zajednica Sant' Egidio, svjetska mirovna i dobrotvorna grupa, u rimskom Koloseumu.

U svom obraćanju pred nekoliko hiljada ljudi, održanom nakon što su se različite vjerske grupe molile odvojeno, Franjo je osudio današnji "mračan scenario, u kojem, nažalost, planovi moćnih svjetskih lidera ne uzimaju u obzir pravedne težnje naroda".

Osvrćući se na mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, Franjo je rekao:

"Danas je, zapravo, nešto od čega smo strahovali i čega smo se nadali da više nikada nećemo čuti potpuno ugroženo: upotreba atomskog oružja, koja se i nakon Hirošime i Nagasakija nastavila pogrešno biti proizveden i testiran."

Franjo se prisjetio kako je 25. listopada 1962. godine, na vrhuncu kubanske raketne krize, papa Ivan XXIII poručio radio poruku kojom je pozvao vođe tog vremena da vrate svijet s ruba.

''Danas je mir teško narušen, napadnut i pogažen, i to u Europi, na samom kontinentu koji je u prošlom stoljeću pretrpio strahote dva svjetska rata'' - rekao je Franjo.

U blizini pape na pozornici ispred drevnog Koloseuma sjedila je Edith Bruck, 91, žrtva Holokausta i spisateljica porijeklom iz Mađarske koja živi u Italiji.

''Nažalost, od tada ratovi nastavljaju da izazivaju krvoproliće i osiromašuju zemlju. Ipak, situacija u kojoj se trenutno nalazimo je posebno dramatična'' - rekao je on.

Završnoj ceremoniji prisustvovali su kršćani, jevreji, muslimani, siki, budisti i predstavnici drugih religija.

Posljednji apel sastanka, koji je pročitala sirijska izbjeglica, poziva na zabranu proizvodnje nuklearnog oružja.

Konferenciju, od kojih je većina održana u centru na periferiji Rima, otvorili su u nedjelju francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanski predsjednik Sergio Mattarella.

Kopirati
Drag cursor here to close