Milano

Pao dogovor Ukrajine i Rusije

Vijesti / Svijet | 17. 10. 2014. u 09:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Petro Porošenko postigli su na razgovorima održanima u petak u Milanu korak naprijed prema rješavanju krize u Ukrajini'', rekao je talijanski premijer Matteo Renzi.

Predsjednici Rusije i Ukrajine sastali su se na marginama summita azijskih i europskih zemalja (ASEM), a sastanku su osim domaćina Renzija nazočili i čelnici četiri najveće europske zemlje.

Renzi je, prenosi Hina, kazao kako su razgovori bili "konstruktivni", te da je usuglašeno kako je potrebno u potpunosti provesti mirovni plan za istočnu Ukrajinu dogovoren prošlog mjeseca u Minsku.

"Ne možemo prihvatiti nestabilnu Ukrajinu i napravit ćemo sve što možemo kako bismo vratili nadu Ukrajini, ali važno nam je i ponovno uključiti Rusiju u međunarodne odnose", rekao je Renzi.

Osim njega, sastanku Putina i Porošenka nazočili su i njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron, francuski predsjednik Francois Hollande, te najviši predstavnici EU-a Jose Manuel Barroso i Herman Van Rompuy.
Cameron je novinarima kazao da je sastanak bio "pozitivan".

"Predsjednik Putin je rekao da ne želi 'zamrznuti konflikt', te da ne želi podijeljenu Ukrajinu", rekao je Cameron, dodajući da "ako je tome tako, Rusija mora povući sve vojnike i svo oružje iz Ukrajine, poštovati sve mirovne sporazume, te priznati rezultate legitimnih izbora koji će se održati u Ukrajini".

No, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je kako "ozbiljna razmimoilaženja" između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel oko ukrajinske krize još uvijek postoje.

''Postoje još uvijek ozbiljna razmimoilaženja koja se odnose na genezu unutarnjeg ukrajinskog sukoba, kao i na ono što se sada tamo događa'', izjavio je glasnogovornik ruskim novinskim agencijama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s njemačkom kancelarkom u četvrtak kasno navečer u Milanu, na margini euroazijskog samita (ASEM).

''Tijekom ovog dužeg razgovora, Putin i Merkel su detaljno provjerili provođenje sporazuma potpisanih u Minsku 5. rujna, koji su omogućili uspostavljenje primirja na istoku Ukrajine između separatista i snaga lojalnih Kijevu a koji se redovno krši'', precizirao je Peskov.

Istodobno, NATO nije konstatirao "veće i značajne pokrete" navodeći najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o povlačenju 17.600 ruskih vojnika raspoređenih duž granice s Ukrajinom, rekao je u četvrtak vojni zvaničnik agenciji AFP.

''Željeli bismo pozdraviti povlačenje ruskih trupa s granice s Ukrajinom, jer bi to bio korak u dobrom pravcu. Međutim, trenutno, nismo zapazili veće i značajne kretanje" u ovom smislu'', rekao je dužnosnik NATO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close