Rat u Ukrajini

''Ovo je ključni trenutak u ratu'': Proruski čelnik pobjegao iz Hersona

Alex Younger za BBC je rekao da protunapad koji je naredio Kijev pokazuje da su sukobljene strane "došle do neke vrste balansa, što je neočekivano i, iskreno, vrlo dobrodošlo".
Vijesti / Svijet | 30. 08. 2022. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši šef britanske obavještajne službe MI6 pozdravio je ukrajinski protunapad u regiji Herson te ga nazvao "ključnim trenutkom u ratu".

Alex Younger za BBC je rekao da protunapad koji je naredio Kijev pokazuje da su sukobljene strane "došle do neke vrste balansa, što je neočekivano i, iskreno, vrlo dobrodošlo".

Naglasio je da je zapadna pomoć ojačala ukrajinske vojne sposobnosti te da dugoročni trendovi pokazuju da ruski vojni kapaciteti polako slabe. Dodao je kako protunapad u Hersonu govori "sve o potrebi i želji Ukrajine da pokaže da može preuzeti inicijativu".

Younger, koji je MI6 vodio od 2016. do 2020., za BBC je rekao da ne bismo trebali "pozorno pratiti svakodnevne događaje oko Hersona", nego promatrati pokušaj Ukrajine da zauzme područja oko grada Hersona kao "ključni psihološki moment u ratu".

"Ideja protunapada je ojačati ideju o ukrajinskoj odlučnosti, ali i odlučnost svih koji je podržavaju da to nastavi činiti u trenucima u kojima nas čeka teška zima", rekao je Younger.

Nakon što su Ukrajinci pokrenuli dugo očekivani protunapad u regiji Herson, čelnik te okupirane regije kojeg su postavili Rusi napustio je grad Herson te se nalazi 800 kilometara istočno, u Rusiji.

Naime, korisnici društvenih mreža uočili su da su snimke koje proruski čelnik Hersona Kiril Stremusov objavljuje na svom Telegram kanalu posljednjih dana, po svemu sudeći, nastale u hotelu Marriott u ruskom Voronježu.

BBC nije uspio otkriti kad ili zašto je napustio Herson, ali je potvrdio da se nalazi u gradu na zapadu Rusije. Sudeći prema snimkama, Stremusov se nalazi u hotelu s pet zvjezdica. U pozadini se na snimkama vidi prepoznatljiva impresivna katedrala u Voronježu, gradu koji se nalazi oko 200 kilometara od granice s Ukrajinom.

U svom posljednjem videoobraćanju Stremusov je kritizirao zapadne i ukrajinske medije zbog izvještavanja o borbama oko Hersona, piše Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close