Ponovo

Otrovane desetine djevojčica

Djeci je bilo slabo, padala su u nesvijest, a neka završila i u bolnici.
Vijesti / Svijet | 08. 04. 2023. u 19:32 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deseci djevojčica otrovane su u subotu u nekoliko škola širom Irana, objavili su mjesni mediji.

Od kraja studenoga mnogobrojne škole, većinom za djevojčice, pogođene su iznenadnim trovanjima plinom ili toksičnim tvarima. Djeci je bilo slabo, padala su u nesvijest, a neka završila i u bolnici navela je Hina pozivajući se na mjesne medije.

60 učenica

Predsjednik Nacionalnog istražnog povjerenstva za taj slučaj, zastupnik Hamidreza Kazemi, rekao je u petak da će njihovo konačno izvješće biti objavljeno ''za dva tjedna''.

Najmanje ''60 učenica otrovano je (u subotu) u školi za djevojčice u Haftkelu'' u pokrajini Huzestanu na jugozapadu zemlje, objavila je novinska agencija Iribnews, pozivajući se na mjesnog dužnosnika.

Školarke su otrovane i u ''pet škola u Ardabilu na sjeverozapadu'' gdje su imale ''simptome anksioznosti, otežanog disanja i glavobolje'', dodao je isti izvor.

U Urmiji, glavnom gradu pokrajine Zapadni Azerbajdžan na sjeverozapadu zemlje ''neutvrđeni broj'' učenika osnovne škole također je bio otrovan zbog ''istjecanja plina'', objavila je agencija Ilna.

Po službenim podacima od 7. ožujka, “više od 5000” djece otrovano je u više od 230 škola u 25 pokrajina od ukupno 31.

Trovanja su prestala početkom ožujka nakon što je objavljeno da je stotinjak ljudi uhićeno, no nastavljena su tri mjeseca kasnije.

Stroge kazne

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei zatražio je ''stroge kazne'', sve do smrtne kazne, za osobe za koje se utvrdi da su odgovorne za ta trovanja, nazvavši ih ''neoprostivim zločinima''.

Učenice su otrovane u jeku prosvjeda u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje iranske Kurdkinje Mahse Amini u pritvoru zbog navodnog kršenja strogog kodeksa odijevanja za žene.

Višemjesečni prosvjedi potaknuti smrću Mahse Amini najveća su kriza s kojom se Iran suočava u zadnjih nekoliko desetljeća i u sukobima s policijom ubijeno je više od 500 prosvjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close