Peking

Iran i Saudijska Arabija potpisali izjavu o ponovnoj uspostavi odnosa

U kratkoj snimci prikazanoj na iranskoj državnoj televiziji princ Al Saud i njegov iranski kolega Amir-Abodlahian se pozdravljaju prije no što sjedaju jedan uz drugoga.
Vijesti / Svijet | 06. 04. 2023. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran i Saudijska Arabija obnovit će diplomatske odnose u roku od dva mjeseca kao što je predviđeno sporazumom dogovorenim uz posredovanje Kine u ožujku, navodi se u zajedničkoj izjavi koju su dvije zemlje potpisale u četvrtak u Pekingu.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian rekao je u tvitu da je sastanak u četvrtak u Pekingu s njegovim saudijskim kolegom Faisalom bin Farhan Al Saudom bio "pozitivan", dodajući da je na razgovorima bio "naglasak na stabilnosti, održivoj sigurnosti i regionalnom razvoju", piše Hina.

Nakon godina neprijateljstva

Nakon godina neprijateljstva koje je potaknulo sukobe diljem Bliskog istoka, Iran i Saudijska Arabija složili su se okončati svoje diplomatske razdore i ponovno otvoriti veleposlanstva.

Ministri vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije u četvrtak su se sastali u Pekingu na prvom službenom susretu u više od sedam godina, nakon što je Kina posredovala u obnavljanju diplomatskih odnosa dva regionalna rivala.

U kratkoj snimci prikazanoj na iranskoj državnoj televiziji princ Al Saud i njegov iranski kolega Amir-Abodlahian se pozdravljaju prije no što sjedaju jedan uz drugoga.

''Tehnički timovi će nastaviti koordinaciju kako bi se istražili načini proširenja suradnje, uključujući povratak letova i bilateralnih posjeda službenika i delegacija privatnog sektora te olakšavanje viza za građane dvije države'', stoji u priopćenju.

Iznenadno zatopljavanje

Kineski predsjednik Xi Jinping u ožujku je pomogao u iznenadnom zatopljivanju odnosa Rijada i Teherana nakon sedam godina sukoba i prekinutih diplomatskih veza, što je bio pokazatelj sve većeg utjecaj Kine u regiji.

Taj mjesec Xi je sa saudijskim princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom razgovarao o nizu pitanja.

Kineska uloga u ovom pomaku potresla je dinamiku odnosa na Bliskom istoku gdje su desetljećima glavni posrednik bile Sjedinjene Države.

Saudijska Arabija prekinula je odnose s Iranom 2016. godine poslije napada na njezino veleposlanstvo u Teheranu, nakon što je Rijad smaknuo šijitskog klerika.

Pogoršavanje prije godinu dana

Kraljevina je tada iranskim diplomatima dala 48 sati da napuste Rijad, istovremeno evakuirajući svoje osoblje iz Teherana.

Odnos se krenuo pogoršavati godinu prije nakon intervencije Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u jemenskom ratu u kojem Iran podržava suprotnu stranu – Hutije koji su zbacili vladu sa saudijskom podrškom.

Za Saudijce bi poboljšanje odnosa moglo značiti i veću sigurnost Kraljevine koja je optuživala Hutije za napade na njena naftna postrojenja i gradove.

 

Kopirati
Drag cursor here to close