Dvije optužnice

Osumnjičeni za krađu podataka Pentagona širio informacije mjesecima

Osumnjičeni se suočava sa optužnicama da je odavao strogo povjerljive vojne tajne, a uhićen je prošlog tjedna.
Vijesti / Svijet | 22. 04. 2023. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnik američke zrakoplovne Nacionalne garde, optužen za curenje povjerljivih dokumenata Pentagona, slao je osetljive informacije mjesecima velikoj online grupi, prenio je New York Times, citirajući online objave u čiji je uvid imao njujorški list.

U vejlači 2022. godine, neposredno nakon ruskog napada na Ukrajinu, korisnik koji odgovara profilu osumnjičenog, počeo je da objavljivati na internetu osjetljive tajne informacije o ruskim ratnim naporima na chat grupi socijalne platforme Discord, u kojoj je bilo 600 članova, prenio je Reuters.

Ova chat soba je bila lako dostupna i bila prikazana na YouTubekanalu.

Pentagon je odbio komentirati nove informacije.

Osumnjičeni se suočava sa optužnicama da je odavao strogo povjerljive vojne tajne, a uhićen je prošlog tjedna.

Njujorški listi navodi da novootkrivene informacije uključuju detalje o ruskim i ukrajinskim žrtvama, aktivnostima ruskih špijunskih agencija i pomoći koja je poslana Ukrajini.

Korisnik koji je objavljivao podatke tvrdio je da je koristio informacije Nacionalne sigurnosne agencije, CIA i još nekih obaveštajnih agencija.

Ovaj slučaj se smatra najopasnijim curenjem američkih sigurnosnih podataka još otkako se 700.000 poverljivih dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na stranici Wikileaks 2010. godine.

Optuženi se tereti za špijunažu, jer je nezakonito kopirao i slao osjetljiv vojni materijal, a druga optužba je povezana sa nezakonitim uzimanjem vojnog materijala na nedozvoljenu lokaciju.

Pravnici su ocijenili da će se, sasvim sigurno, suočiti sa još nekom optužnicom.

Kopirati
Drag cursor here to close