Hrvatska

Osumnjičeni dvojac vodio zločinačko udruženje te pribavio više od 34 milijuna kuna i farmu

Lažnim ulaznim računima umanjili obvezu plaćanja PDV-a za trgovačko društvo te ”oprali” dio novca kupnjom farme
Vijesti / Svijet | 29. 05. 2022. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osumnjičeni dvojac u Hrvatskoj u dužem vremenskom razdoblju vodio je zločinačko udruženje te pribavio više od 34 milijuna kuna i farmu, javlja Anadolu Agency (AA).

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe Osijek su, u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad šest fizičkih osoba (33, 55, 57, 44, 60, 61) te dva trgovačka društva s područja Virovitice i Zagreba, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pranje novca.

Utvrđena je sumnja da su 33-godišnjak i 55-godišnjak povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene te od početka 2018. do kraja svibnja 2022. godine na zagrebačkom i virovitičkom području organizirali i vodili zločinačko udruženje.

Naime, sumnja se da su osumnjičenici kao osobe koje su bile odgovorne osobe i stvarni voditelji dva trgovačka društva na zagrebačkom i virovitičkom području, povezali u zajedničko djelovanje 57-godišnjakinju kao vlasnicu knjigovodstvenog obrta koja obavlja knjigovodstvene poslove za jedno od ta dva trgovačka društva, kako bi stekli nepripadnu imovinsku korist za sebe i druge uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi PDV-a.

U poslovne knjige navedenog trgovačkog društva su tako za 2018., 2019. i 2020. godinu unosili nevjerodostojne i neistinite ulazne račune drugih poslovnih subjekata s iskazanim iznosima PDV-a, a koje ti poslovni subjekti uopće nisu izdali. Na taj način su neosnovano umanjili obvezu plaćanja PDV-a za trgovačko društvo pod njihovom kontrolom, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Tijekom 2021. godine započeo je porezni nadzor nad navedenim trgovačkim društvom. Da bi prikrili opisane nezakonite aktivnosti, navedena trojka je tada povezala u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike i, u postupku poreznog nadzora, nadležnim poreznim tijelima predočila lažnu dokumentaciju te neistinito iskazala pravo trgovačkog društva na umanjenje PDV-a u uvećanom iznosu. S tim ciljem su ishodili statusne izmjene na strani društva, izradili neistinitu knjigovodstvenu dokumentaciju - ulazne račune na ime drugih trgovačkih društava kao tobožnjih dobavljača navedenog društva u 2018. godini – i tu dokumentaciju predali nadležnim poreznim tijelima.

Tako su za trgovačko društvo neistinito umanjili obvezu plaćanja PDV-a za 2018., 2019. i 2020. za najmanje 52.147.651,25 kuna na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske. Osumnjičene osobe su se time nepripadno okoristile za najmanje 34.171.757,34 kuna.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja i da su 33- i 55-godišnjak počinili kazneno djelo pranja novca. Naime, novac koje je trgovačko društvo nepripadno steklo na gore opisani način su uložili u daljnje legalne poslove u vidu pozajmice od 8.550.000 kuna. Novac su u ime navedenog trgovačkog društva isplatili drugom trgovačkom društvu u kojem su također bili odgovorne osobe i stvarni voditelji, a radi kupnje farme.

U pretragama poslovnih prostora i domova osumnjičenih pronađena je veća količina novca te poslovna dokumentacija.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Kopirati
Drag cursor here to close