To smo mi

Korupcija u postupcima javnih nabavki u BiH i dalje veliki problem

Monitoring portala specijaliziranog za praćenje tendera pokazao je da je tijekom prošle godine, od deset javnih nabavki u BiH, čak devet imalo koruptivne elemente.
Vijesti / Politika | 05. 05. 2022. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neregularnosti u javnim nabavkama bile su najistaknutije u tijeku pandemije, no one su gotovo sveprisutne u ovoj oblasti.

Monitoring portala specijaliziranog za praćenje tendera pokazao je da je tijekom prošle godine, od deset javnih nabavki u BiH, čak devet imalo koruptivne elemente.

Za javne nabavke izdvaja se oko tri milijarde maraka godišnje, a postupci su u većini slučajeva netransparentni.

Monitoring portala ''Pratimo tendere'' pokazao je da su zloupotrebe prisutne u svim fazama, od planiranja do realizacije ugovora. Najveći rizici bilježe se u direktnim sporazumima koji su ustvari i najčešći postupci u javnim nabavkama.

Slobodan Golubović, urednik portala "Pratimotendere.ba", kaže: "Imamo zloupotrebe vezano za tehničke specifikacije kod drugih postupaka javnih nabavki , dakle kod tenderske dokumentacije . Tu se praktično crtaju robe i usluge koje se žele nabaviti. Dakle, crtaju se određeni proizvodi, odnosno ponuđači od kojih ugovorni organi žele nabavljati što nije dozvoljeno Zakonom o javnim nabavkama."

Devet od deset postupaka javnih nabavki u prošloj godini imalo je koruptivne elemente. U nevladinom sektoru kažu da je korupcija u javnim nabavkama najizraženija u oblastima građevinskih radova i IT uslugama gdje nema velikog broja ponuđača koji bi mogli konkurirati, a najprimjetnije su bile u vrijeme pandemije prilikom nabavke medicinske opreme.

Damjan Ožegović, Transparency International BiH, navodi: "Prema podacima Agencije za javne nabavke to je 1,7 ponuđača po jednom postupku. Dakle, mi čak nemamo ni dva ponuđača po jednom postupku javne nabavke. To nam dovoljno govori o tome da su svi postupci već unaprijed namješteni i da ponuđači koji preuzmu tendersku dokumentaciju vide da nemaju nikakav interes čak ni da podnesu ponudu, a kamoli da sudjeluju u postupcima."

Manevriranje u sustavu javnih nabavki moguće je i zbog propusta u postojećoj zakonskoj regulativi, zbog čega stručna javnost godinama ukazuje na potrebu za reformom u toj oblasti. Usvajanje novog zakonskog rješenja jedan je i od 14 prioriteta za BiH. Izmjene zakona usvojene su u Predstavničkom domu, ali ne i u Domu naroda.

Saša Magazinovć, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH, ističe: "Ja iskreno mislim da je ovdje previše ljudi koji su zainteresirani da se što slabije i neadekvatnije ova oblast uredi kako bi bila podložna različitim manipulacijama koje poltiičke elite obilato koriste."

Strah od odgovornosti za korupciju u javnim nabavkama ne postoji jer najčešće izostaju sankcije za zloupotrebe. Također, zbog problema aktivne legitimacije pravo žalbe daje se samo zainteresiranim ponuđačima koji su preuzeli tendersku dokumentaciju, pa se u situacijama u kojima je samo jedan ponuđač koji zadovoljava uslove – nema tko ni žaliti, navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close