Poziva na pregovore

Orban: Nikada nećemo ratovati protiv Rusije

"Ako neko govori takve stvari i ne pomjeri se, taj neko jednostavno nije pri zdravoj pameti", rekao je Orban.
Vijesti / Svijet | 02. 06. 2023. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska pod trenutnom vladom nikada neće ratovati protiv Rusije, niti će dozvoliti da bude uvučena u ukrajinski sukob, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, a prenosi N1.

On je tijekom gostovanja na radio-stanici "Kosut" komentirao nedavnu izjavu gradonačelnika Budimpešte Gergeja Koračonja, koji je rekao da je Mađarska već u ratu sa Rusijom".

"Ako neko govori takve stvari i ne pomjeri se, taj neko jednostavno nije pri zdravoj pameti", rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, "nijedna uračunljiva osoba, koja je čula za Drugi svjetski rat, ne može dozvoliti sebi takve izjave", prenio je TASS.

"Sve dok je ova vlast aktualna, Mađarska neće ratovati protiv Rusije", naglasio je Orban.

Orban je u više navrata govorio da vodeće zemlje EU i druge članice pokušavaju uvući Mađarsku u rat u Ukrajini i pozivaju Budimpeštu da počne isporučivati oružje Kijevu, ali da je njegova zemlja na strani mira.

Mađarska od početka sukoba poziva Rusiju i Ukrajinu da proglase primirje i započnu mirovne pregovore.

Ukrajinska protuofenziva bila bi krvoproliće

Orban kaže i da će oružane snage Ukrajine pretrpjeti ogromne gubitke u slučaju masovnog napada.

"I sam znam, kao osoba koja je služila vojsku godinu i pol, a bez završene vojne akademije, da napadači imaju tri puta veće gubitke od branitelja. A za zemlju čije je stanovništvo samo dio stanovništva suparničke zemlje, pod takvim okolnosti, pokretanje velike protuofenzive je krvoproliće", rekao je Orban.

Orban je rekao i da se ne zna koliko ljudi sada živi u Ukrajini i procijenio da se taj broj kreće oko 30 do 40 milijuna.

"Prije ofenzive moramo inicirati prekid vatre. Jedan od najvećih izazova u politici je priznati vlastite pogreške iz prošlosti. Zapadni lideri su se do te mjere uvjerili da Ukrajina može dobiti rat uz zapadnu potporu da će vrlo teško skrenuti s tog puta”, rekao je mađarski premijer.

Primirje između Rusije i Ukrajine bi inflaciju u Mađarskoj spustilo na 1 do 3 posto, sa sadašnjih 22 posto, rekao je Orban.

Kopirati
Drag cursor here to close