Predsjednički izbori

Oporba u Turskoj s jednim kandidatom protiv Erdogana

Čelnici ostalih pet stranaka oporbenog saveza, među kojima Kilicdaroglu, bili su pokraj njega u trenutku objave kandidature.
Vijesti / Svijet | 07. 03. 2023. u 06:13 Bljesak.info/Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski oporbeni savez šest stranaka imenovao je u ponedjeljak Kemala Kilicdaroglua, predsjednika svoje najveće stranke, za svog kandidata na predsjedničkim izborima 14. svibnja na kojima će se natjecati s aktualnim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, na vlasti zadnjih 20 godina. 

Zajednički kandidat oporbe 

- Kemal Kilicdaroglu je naš kandidat na predsjedničkim izborima, rekao je Temel Karamollaoglu, čelnik Stranke sreće, pred mnoštvom okupljenim ispred sjedišta stranke u Ankari, gdje su se u ponedjeljak sastali čelnici šest stranaka.

Čelnici ostalih pet stranaka oporbenog saveza, među kojima Kilicdaroglu, bili su pokraj njega u trenutku objave kandidature.

Predsjednički i parlamentarni izbori održat će se po planu 14. svibnja, unatoč potresu 6. veljače u kojemu je život izgubilo 46.000 ljudi i poharana su golema područja na jugu i na jugoistoku zemlje. 

Predsjednički izbori 14. svibnja 

Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Republikanske narodne stranke (CHP, socijaldemokrati) od 2010., najavio je povratak demokraciji ako pobijedi u svibnju.

- Zajedno ćemo uspostaviti moralnu i pravednu vlast, rekao je Kilicdaroglu nakon objave kandidature. Mi, Nacionalni savez, vodit ćemo Tursku polazeći od dogovaranja i nagodbe, dodao je. "Zakon i pravda će imati glavnu riječ".

Koalicija nazvana Nacionalni savez zamalo se raspala u petak, samo deset tjedana prije izbora. 

"Između smrti i malarije" 

Meral Akşener, čelnica nacionalističke i kemalističke Dobre stranke (IYI), druge najveće u oporbenoj koaliciji, u petak je povukla svoju stranku iz oporbenog saveza, kazavši da ne može poduprijeti Kemala Kilicdaroglua za kandidata protiv Erdogana na izborima u svibnju.

Usporedila ih je kao izbor između "smrti i malarije".

Ona je željela nominirati popularnog gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua ili gradonačelnika Ankare Mansura Yavasa. No neočekivano je u ponedjeljak došla na sastanak s drugih pet stranaka u Ankari gdje je postignut dogovor

Kopirati
Drag cursor here to close