Optužnica na 695 stranica

Opet odgođeno suđenje Mamićima i društvu

Na popisu svjedoka, inače, nalaze se Luka Modrić, Dejan Lovren, Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Eduardo da Silva, Mateo Kovačić, Igor Bišćan, Josip Šimunić, Dražen Ladić...
Vijesti / Svijet | 03. 02. 2023. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo odgoda stalna jest. Tako bi se, parafrazirajući Petra Preradovića, mogla opisati zbivanja oko suđenja na Županijskom sudu u Osijeku u aferi "Dinamo 2", gdje se Zdravku, Zoranu i Mariju Mamiću te Damiru Vrbanoviću, Sandru Stipančiću, Igoru Kroti i Nikkyju Arthuru Vuksanu još od 19. listopada 2020. godine pokušava početi s glavnom raspravom.

Od toga, pak, neće biti ništa ni u ponedjeljak 6. veljače, jer je predsjednik sudskog vijeća Davor Mitrović ponovno bio primoran odgoditi raspravu. Razlog? Odvjetnici svih optuženih zatražili su delegaciju predmeta s osječkog na Županijski sud u Rijeci, piše Jutarnji.hr

Odgođena rasprava 

Tvrde, naime, da suđenje njihovim branjenicima na sudu u Osijeku ne može biti nepristrano, a sve povezano s činjenicom da su dvojica bivših sudaca ovog suda, Darko Krušlin i Zvonko Vekić te jedan sadašnji, Ante Kvesić pod istragom da su primali mito od Zdravka Mamića.

Tome u prilog, branitelji optuženih najavili su kako će sudskom spisu priložiti i nove dokaze, a prema našim informacijama riječ je o snimci izjave sadašnjeg v.d. predsjednika Županijskog suda u Osijeku Miroslava Rošca koju je dao 24. studenoga 2021. godine povodom tadašnjih uhićenja sudaca Krušlina, Vekića i Kvesića.

"Svakako šteti ugledu suda i neugodno nam je, jer se radi o našim kolegama. Uvijek je stres kada se u nekoj kući dogodi da je netko u takvom postupku i nije ugodno, ali sud se trudi da i dalje radi zakonito i savjesno radi povjerenja građana i vraćanja tog povjerenja koje je narušeno ovakvim pojedinačnim ekscesima", izjavio je tada Rožac, a obrana optuženih sada smatra da takva izjava ukazuje u potencijalnu pristranost suda u ovom predmetu, odnosno strahuju da njihovi branjenici na bi imali pravično suđenje.

Klub oštećen za 200 milijuna kuna?

Podsjetimo, Mamiće i ostalu četvoricu USKOK tereti da su iz Dinama nezakonito izvukli 144 milijuna kuna, pri čemu je klub oštećen za ukupno 200 milijuna kuna.

Suđenje je trebalo početi u jesen 2020. godine i već tada je krenulo samo s odgodama, njih ukupno sedam, a prva rasprava održana je 3. ožujka 2021. godine. No, tada je samo pročitana optužnica, a ubrzo nakon toga pravomoćnom je postala prva presuda Županijskog suda u Osijeku u aferi koju ćemo nazvati ‘‘Dinamo 1‘‘, a u kojoj su na zatvorske kazne za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama osuđeni braća Mamić, Vrbanović i Milan Pernar.

Zoran Mamić ubrzo se nakon toga, pridružio svome bratu Zdravku u izbjeglištvu u BiH, krenula je Zdavkova kanonada prema osječkom sudu i sucima koji su mu ranije sudili što će otvoriti istrage protiv istih tih sudaca koje se sumnjiči da su od Zdravka uzimali mito.

Za drugo suđenje osječkom sudu su ponovno ostale vezane ruke za zakazivanje ročišta, jer je riječ o predmetu u kojem svaki optuženik mora biti nazočan na svakoj raspravi.

Suđenje u odsutnosti 

Za Zdravka i Zorana Mamića u međuvremenu su nakon godinu i pol dana peripetija s pravosuđem Bosne i Hercegovine, zbog njihove nedostupnosti hrvatskom pravosuđu, donesene odluke da im se sudi u odsutnosti, pa su otklonjene dvije ključne formalne prepreke početku suđenja.

No, već se i tada znalo da će ovo suđenje biti teško otpočeti, a prva potvrda za to došla je u siječnju, uoči novog početka suđenja koje je bilo zakazano za 16. siječnja.

Tada je Zdravko Mamić, kojega je u ovom predmetu od početka suđenja branio Hrvoje Krivić, branitelj po službenoj dužnosti, odlučio za svog odvjetnika angažirati Filipa Glavaša, sina Branimira Glavaša, koji je zatražio odgodu suđenja kako bi se stigao upoznati s opsežnim predmetom.

Sud mu je to odobrio, novi početak zakazan je za 6. veljače, ali sada ni od toga neće biti ništa, jer branitelji traže delegaciju predmeta.

Novi dokazi 

Očekuje se, pak, da bi se oni u ponedjeljak ipak mogli pojaviti na sudu, ali samo kako bi predali nove dokaze. Rasprave definitivno neće biti, a o delegaciji predmeta odluku mora donijeti Visoki kazneni sud.

Optužnica je, inače, napisan na čak 695 stranica, a osim izjava 193 svjedoka, USKOK je priložio i 5.923 materijalna dokaza na nevjerojatnih 60.000 listova.

Ova je optužnica, inače, spojena i sa trećom u kojoj je optužen samo Zdravko Mamić, a prema kojoj ga se tereti da je nezakonito s Dinamovog računa u austrijskom Klagenfurtu podigao ukupno 2,2 milijuna eura, koje je potom koristio u osobne svrhe.

Na popisu svjedoka, inače, nalaze se Luka Modrić, Dejan Lovren, Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Eduardo da Silva, Mateo Kovačić, Igor Bišćan, Josip Šimunić, Dražen Ladić...

Kopirati
Drag cursor here to close