Nova runda

Odlučeno kada i gdje pregovaraju Rusija i Ukrajina

Prva runda mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije završena je u ponedjeljak. Nakon petosatnih razgovora, obje strane su se dogovorile da održe novu rundu pregovora kako bi uskoro postigle primirje.
Vijesti / Svijet | 02. 03. 2022. u 19:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je priopćila da će pregovori s Ukrajinom biti održani 3. ožujka ujutro u Brestu, bjeloruskom gradu na granici s Poljskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Vladimir Medinski, savjetnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji predvodi rusko izaslanstvo, novinarima u Brestu, pograničnom gradu Bjelorusije s Poljskom, kazao je da će pregovori biti održani u tom mjestu kako je ranije dogovoreno s ukrajinskim izaslanstvom.

Medinski je kazao da su u prethodnoj rundi iznijeli ruske prijedloge za prekid vatre u najkraćem mogućem roku. Napomenuo je da su za pregovaračkim stolom s Ukrajinom postigli dogovor o nekim prijedlozima.

“Neki prijedlozi, oni najosnovniji, bili su sasvim očekivani. Ukrajinska strana je tražila vremena za razmišljanje i konsultacije s Kijevom”, rekao je Medinski.

Istaknuo je da je ukrajinsko izaslanstvo napustila Kijev i da su već na putu prema Brestu.

“Mi smo stigli ranije. Mislim da će doći sutra ujutro, kao što je dogovoreno", kazao je Medinski.

Naglasio je da ruska strana razumije transportni problem ukrajinske strane, dodajući da bjeloruske specijalne snage pružaju svu sigurnost na teritoriji Bjelorusije.

Napominjući da su ruske vojne jedinice osigurale i sigurnosni koridor za kretanje izaslanstva u Ukrajini, Medinski je ponovio da ukrajinsko izaslanstvo očekuju sutra.

Istaknuo je još da su zajedno odlučili da pregovore nastave u Brestu, te podsjetio da se to područje nalazi na samoj granici s Poljskom, ali i blizu granice s Ukrajinom.

Medinski je rekao da je obaviješten da će ukrajinsko izaslanstvo ući u Brest s poljske strane.

Prva runda mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije završena je u ponedjeljak. Nakon petosatnih razgovora, obje strane su se dogovorile da održe novu rundu pregovora kako bi uskoro postigle primirje.

Napad Rusije na Ukrajinu koji je počeo 24. veljače izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Europska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Kopirati
Drag cursor here to close