Netanyahu

Odgađa se napad na Rafah; Palestina ostala bez premijera

Razgovori o privremenom primirju nastavili su se u nedjelju na razini specijalnih predstavnika svih strana…
Vijesti / Svijet | 26. 02. 2024. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska vojna ofanziva na južni palestinski grad Rafah mogla bi biti "donekle odložena" ukoliko se postigne dogovor o višetjednom prekidu vatre između Izraela i Hamasa, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu dodajući da bi se apsolutna pobjeda nad Hamasom mogla ostvariti nekoliko tjedana nakon što ofanziva počne.

Netanyahu je u nedjelju potvrdio za CBS da su razgovori o višetjednom prekidu vatre i puštanju taoca u tijeku, ne iznoseći više detalja.

Razgovori o primirju

Razgovori o privremenom primirju nastavili su se u nedjelju na razini specijalnih predstavnika svih strana, prenijela je egipatska državna televizija Al Kahera, citirajući egipatskog dužnosnika koji je rekao da će se razgovori nastaviti u Kairu.

U postizanju dogovora sudjeluju Egipat, Katar i SAD, a prisutni su i predstavnici Izraela.

Netanyahu je rekao da će ovog tjedna predložiti ratnom kabinetu da odobri operativne planove, koji uključuju evakuaciju palestinskih civila na drugu lokaciju u Pojasu Gaze iz Rafe, navodi AP.

"Kada počne operacija, intenzivna faza borbi potrajat će tjednima, a ne mjesecima. A ukoliko ne budemo imali dogovor, to ćemo učiniti svakako", rekao je Netanyahu za CBS i naglasio da je šest preostalih Hamasovih bataljona skoncentrirano u Rafahu.

Istodobno je objavljeno kako su Izraelske obrambene snage (IDF) ubile više od 30 naoružanih boraca Hamasa prethodnog dana u operaciji u naselju Zejtun u Gazi.

Nova akcija

Kako je objavila izraelska vojska, u akciji je sudjelovala 401. Oklopna brigada, a da je u jednom incidentu brigada usmjerila avion da napadne zgradu iz koje je pucao Hamasov snajperista, dodao je IDF.

U međuvremenu, u središnjem Pojasu Gaze, IDF navodi da je pješadijska brigada Nahal ubila više od 10 Hamasovih operativaca prethodnog dana, prenio je Times of Israel.

Borbe se također nastavljaju u južnom gradu Pojasa Gaze, Kan Junisu.

Ostavka palestinskog premijera

S druge strane, palestinski premijer Mohammad Shtayyeh rekao je danas da je podnio ostavku i prenio svoju odluku palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu.

Shtayyeh je istaknuo kako je podnio ostavku kako bi se napravio širi konsenzus između Palestinaca o političkim aranžmanima nakon izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Reuters navodi da potez dolazi uslijed sve većeg pritiska SAD na predsjednika Abbasa da reorganizira Palestinsku samoupravu u vrijeme kada su se međunarodni napori intenzivirali s ciljem da se zaustave borbe u Pojasu Gaze i počne rad na stvaranju političke strukture koja bi vladala tom enklavom poslije rata.

Kopirati
Drag cursor here to close