Poljska

Odbjegli vojnik tvrdi: Ubili smo 240 izbjeglica na granici

Iz Komisije je naglašeno da su poljski vojnici sahranili tijela u posebno pripremljene jame u šumama.
Vijesti / Svijet | 12. 01. 2022. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljski vojnik Emil Czeczko, koji je pobjegao u Bjelorusiju, obavijestio je istražitelje o ubojstvu oko 240 izbjeglica na poljsko-bjeloruskoj granici, objavila je Istražna komisija Bjelorusije.

"Tijekom krivične istrage, Emil Czeczkootkrio je da su on i njegove kolege sudjelovali u organiziranim ubojstvima u pograničnom području i blizu naselja Sjemjanovka u Poljskij, od 8. lipnja 2021. godine. Prema riječima vojnika, on zna za ubojstvo više od 240 ljudi", navodi se u priopćenju na "Telegramu".

Detektivi su izjavili da je Czeczko rekao da su među žrtvama izbjeglice koje su putovale kroz Poljsku do Njemačke, uključujući žene i djecu, kao i dvoje volontera koji su pomagali strancima.

Iz Komisije je naglašeno da su poljski vojnici sahranili tijela u posebno pripremljene jame u šumama, prenijela je Srna.

Video: Soldier Emil Czeczko, who fled Poland: about the murders of refugees and volunteers

U priopćenju se ističe da je, s ciljem dobivanja objektivnog dokaza, predan zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova Bjelorusije da o događajima obavijesti međunarodne organizacije, kao i dužnosnike s Bliskog istoka i iz Afganistana, diplomatskim kanalima, javio je TASS.

Komisija dodaje da će detektivi iznijeti pravnu procjenu za zločine koje su počinili poljski vojnici, uz napomenu da se nastavlja istraga pod optužbama za zločine protiv sigurnosti čovječanstva, promoviranje rata i namjerno napuštanje.

Czeczko je pobjegao u Bjelorusiju 16. prosinca i zatražio azil zbog neslaganja sa brutalnom politikom Poljske usmjerenom ka migrantima.

Kopirati
Drag cursor here to close