Privrženost principima

Od Borrella zatraženo da predstavi izvještaj o odnosima Bruxellesa i Rusije

Lideri su potvrdili jedinstvo i solidarnost EU usljed navedenih postupaka Rusije, kao i podršku istočnim partnerima bloka
Vijesti / Svijet | 25. 05. 2021. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri 27 zemalja EU zatražili su od visokog predstavnika Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell da predstavi izvještaj o odnosima Bruxsllesa i Rusije do samita bloka koji će se održati u lipnju, navodi se u zaključcima objavljenim nakon prvog dana samita europskih lidera u Bruxellesu.

U dokumentu se navodi da Europsko vijeće potvrđuje privrženost prema pet principa koji određuju politiku EU usmjerenu ka Rusiji.

''Europsko vijeće poziva visokog predstavnika i Europsku komisiju da predstave izvještaj s političkim opcijama u vezi s odnosima EU i Rusije, u skladu s pomenutim principima, s ciljem sastanka u lipnju 2021. godine'', ističe se u priopćenju izdatom nakon strateške debate lidera Unije o Rusiji, piše Srna.

U priopćenju, koje je sastavljeno od pet tačaka, naglašava se da Europsko vijeće "osuđuje protuzakonite, provokativne i ometajuće ruske aktivnosti protiv EU, njenih članica i šire", prenosi TASS.

Lideri su potvrdili jedinstvo i solidarnost EU uslijed navedenih postupaka Rusije, kao i podršku istočnim partnerima bloka.

Oni su izrazili solidarnost s Češkom u odnosima s Rusijom, uz napomenu da će EU nastaviti koordinaciju s partnerima koji slično razmišljaju.

Pomenutih pet principa potvrđeno je 2016. godine, a oni uključuju puno sprovođenje Minskog protokola o istočnoj Ukrajini, bliže odnose s bivšim sovjetskim republikama koje su susjedi Rusije, jačanje otpornosti EU na ono što se naziva "ruska prijetnja", selektivno angažiranje s Rusijom u radu na određenim pitanjima, kao što je terorizam, i podrška kontaktima između naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close