Nema promjene stajališta

Borrell: Priče o novim granicama BiH i ratu moraju prestati

Zapadni Balkan je jedna od dviju glavnih tema redovitog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova koji se sastaju u Bruxellesu.
Vijesti / Politika | 09. 05. 2021. u 15:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell istaknuo je kako retorika koja dovodi u pitanje integritet BiH i poziva na novo crtanje granica mora prestati te da nema promjene u stajalištu EU-a u podršci njezinom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

"Retorika koja dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine mora prestati. Govoriti o secesiji, novim granicama, daljnjoj etničkoj podjeli ili ratu, opasno je i neprihvatljivo", objavio je Borrell na svom blogu uoči rasprave ministara vanjskih poslova o zapadnom Balkanu.

Zapadni Balkan je jedna od dviju glavnih tema redovitog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova koji se sastaju u Bruxellesu.

O pitanjima proširenja EU-a i Procesu stabilizacije i pridruživanja, koji je osmišljen za zemlje nastale raspadom Jugoslavije i Albaniju, raspravljat će se i u utorak na sastanku Vijeća za opće poslove koje čine uglavnom ministri vanjskih poslova ili ministri zaduženi za europske poslove.

"Stajalište EU-a nije se promijenilo i neće se promijeniti. Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njezina budućnost je u EU-u kao ujedinjena i suverena država", kaže Borrell.

Borrell je u svom blogu napisao da se posebno osvrće na Bosnu i Hercegovinu u kojoj je stanje izrazito teško i u kojoj se politička atmosfera nedavno pogoršala.

Rekao je da su krajem prošle godine bosanskohercegovačke vlasti "disfunkcionalno" odgovorile na migrantsku krizu te da je "negativni spin" u razgovorima o izbornim i ustavnim reformama kulminirao pojavom "raznih non-papera", u kojim je kritizirana uloga EU-a i SAD-a i njihovi napori da pomognu u pregovorima.

"U jednom od tih non-papera predlagano je prekrajanje granica u regiji i podjela Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi, što je pogoršalo atmosferu i dalo zamah secesionističkoj agendi i zapaljivim reakcijama", ističe Borrell.

Posljednjih tjedana u javnosti su se pojavila dva tzv. "non-papera" s prijedlozima za rješavanje otvorenih pitanja koja još uvijek opterećuju zapadni Balkan.

U jednom takvom navodnom dokumentu koji je pripisan Sloveniji, ali čije postojanje ili autorstvo nitko nije potvrdio, predlaže su podjela Bosne i Hercegovine po etničkoj osnovi.

To je naišlo na brojne osude jer se smatra da je diranje u granice iznimno opasno i da bi dovelo do nesagledivih posljedica. Drugi takav dokument, čije su postojanje i autorstvo također upitni, odnosi se na Kosovo i rješavanje odnosa između Kosova i Srbije.

Borrell kaže da je zbog pogoršanja situacije prije desetak dana održao video-sastanak s članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Bio je to težak sastanak s mnogo napada i optužbi između članova predsjedništva", kaže Borrell.

 

Kopirati
Drag cursor here to close