nastavlja borbene letove

Oboreni ruski pilot: Osvetit ću kolegu!

Vijesti / Svijet | 26. 11. 2015. u 08:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srušeni pilot ruskog aviona kojeg su prekjučer oborile turske snage obećao je da će nastaviti borbene letove nad Sirijom jer mora "vratiti dug" zbog svog zapovjednika, piše Daily Mail.

Konstatin Murakhtin, koji je spašen nakon rizične misije, rekao je kako nikakvog upozorenja piloti nisu dobili. Njegov kopilot Oleg Peshkov ubijen je od strane lokalnih pobunjenika nakon što je avion srušila turska vojska.

Tijekom jučerašnjeg dana tenzije su se dodatno podigle jer je Putin najavio postavljanje raketnog sustava S-400 u Siriji, a u svrhu čuvanja ruskih aviona, prenosi Index.hr.

Vojni stručnjaci smatraju da je ovaj sustav, koji će biti smješten u Latakiji, potencijalna prijetnja za sve avione iznad Sirije, Iraka, Turske, pa čak i Cipra.

Za to vrijeme preživjeli pilot kod svojih će nadređenih tražiti dozvolu da opet leti nad Sirijom.

"Jedva čekam da se vratim. Imam dugove koje moram vratiti", rekao je pilot za rusku televizijsku posadu. Opovrgnuo je da je bilo ikakvih upozorenja od strane turskih aviona F-16.

"Nije bilo upozorenja, niti preko radija niti vizualno. Nije uopće bilo kontakta. Turci nas uopće nisu kontaktirali", uvjerava pilot dodavši da je vrijeme bilo lijepo i da je točno znao koliko su udaljeni od granice. "Nije uopće postojala opasnost da uđemo u Tursku", dodaje.

"Ako su nas željeli upozoriti, mogli su se pokazati i letjeti paralelno s nama. Ali nisu. Projektil je iznenada pogodio rep našeg aviona. Nismo ga vidjeli pa nismo imali vremena za manevre izbjegavanja", dodaje pilot.

Murakhtin je pao u područje koje kontroliraju pobunjenici, a sljedećih se nekoliko sati skrivao u šumi. Pronađen je uz pomoć radija. Pobunjenici su isprva izjavili da su oba pilota ubijena, a onda su krenuli u potragu za Murakhtinom za kojeg su znali da ne može biti daleko.

Ruski vojni stručnjak Vladislav Shurygin tvrdi da su i ovdje Turci pomagali militante tako što su hvatali radio signal i slali im informacije. Ipak, pod okriljem noći do pilota su prvi pristigli sirijski specijalci i odveli ga na sigurno.

Kopirati
Drag cursor here to close