Turska

Objavljeni nalozi za uhićenje 42 novinara, raspuštena predsjednička garda

Vijesti / Svijet | 25. 07. 2016. u 08:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Turske objavile su danas naloge za uhićenje 42 novinara, javila je privatna stanica NTV, što je nova mjera u okviru akcije koja se poduzima poslije neuspjelog vojnog udara prije deset dana. Među osobama čije je uhićenje naloženo je i poznati komentator i nekadašnji zastupnik Nazli Ilicak, navodi se u izvještaju.

Turske vlasti su suspendirale, privele ili stavile pod istragu više od 60.000 vojnika, policajaca, sudaca, nastavnika, civilnih službenika i ostalih osoba poslije pokušaja vojnog udara.

Predsjednik Europske komisije Jean - Cloude Juncker izjavio je danas da bi ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj automatski značilo prekid razgovora o pridruživanju te zemlje Uniji.

Turska je ukinula smrtnu kaznu 2004. godine u okviru napora za ulazak u EU.

Predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da bi ona mogla biti ponovo uvedena jer to traže obični građani na političkim skupovima poslije neuspjelog vojnog udara, prenosi Srna.

Turska je odlučila raspustiti elitnu predsjedničku gardu pošto je skoro 300 njezinih članova uhićeno nakon neuspjelog vojnog puča, izvijestili su turski mediji. Pojedini vojnici koji su sudjelovali u zauzimanju državne turske televizije TRT tijekom pokušaja puča bili su pripadnici predsjedničke garde, izjavio je za Anadoliju turski premijer Binali Yilidirim, naveo je CNN.

Yildirim je rekao da je odlučeno da te jedinice više ne bude i da za njom "nema potrebe".

"Nećemo više imati predsjedničku gardu, nema svrhe ni potrebe," rekao je on televiziji "A Haber", prenosi BBC. Predsjednička garda ima 2.500 vojnika, a najmanje 283 njezina člana su pritvorena posle puča.

Kopirati
Drag cursor here to close